Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ανθούριο - Anthurium

Το ανθούριο ή anthurium είναι γένος φυτών με πάνω από 700 είδη, ανήκει στην οικογένεια των Αροΐδών και προέρχεται από την Χαβάη. Τα λουλούδια του έχουν σχήμα καρδιάς, κόκκινο, ροζ, λευκό, πράσινο, πορτοκαλί ή ακόμα και δίχρωμα χρώματος με εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια. Έχει πλουσιότατη ανθοφορία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα λουλούδια σε ορισμένες ποικιλίες έχουν ένα πολύ διακριτικό και ελαφρύ άρωμα. Τα λουλούδια του είναι πανέμορφα και στο βάζο σας, όμως κάποια στιγμή θα μαραθούν.
Έίναι φυτό εσωτερικού χώρου. Αν οι συνθήκες είναι καλές, ανθοφορεί όλο το χρόνο και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Η ανθοφορία είναι πλουσιότερη την άνοιξη και το καλοκαίρι, λόγο του ότι αυτές τις εποχές το φυτό δέχεται λαμπερό φως για περισσότερες ώρες απ' ότι το χειμώνα. Η θερμοκρασία των σπιτιών μας είναι κατάλληλη για το φυτό αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται σημεία που υπάρχουν μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας (δίπλα σε μπαλκονόπορτες, καλοριφέρ ή ακόμη και τηλεόραση). Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να κάψουν το φύλλωμα, να ξεθωριάσουν το χρώμα των λουλουδιών και να περιορίσουν τη διάρκειά τους. Αντιθέτως, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα καθυστερήσουν την ανάπτυξη του φυτού και τα χαμηλά φύλλα θα κιτρινίσουν. Ψεκάζετε με νερό συχνά τα φύλλα και τα λουλούδια του και καθαρίζετέ τα για να απομακρύνετε τυχόν έντομα που έχουν εγκατασταθεί στο φυτό. Χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα ή ένα δίσκο με υγρό χαλίκι για να εξασφαλίσετε την απαραίτητη υγρασία.
Μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα μεμονωμένα ή σε ζαρντινιέρα σε ομάδες. Μεταφύτευση κάνετε μόνο όταν οι ρίζες του φυτού καταλάβουν όλο το χώρο της γλάστρας, πιέζοντας το χώμα ουτος ώστε το φυτό να στηρίζεται καλά και έχοντας φροντίσει να γίνεται καλή αποστράγγιση (προσθέτωντας χαλίκι στον πάτο της γλαστρας. Αν κάποια φύλλα κιτρινίσουν και πέσουν είναι γιατί το φυτό προσπαθεί να προσαρμοστεί στις καινούργιες συνθήκες, πολύ σύντομα θ’ ανακάμψει. Το χώμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε τύρφη και περλίτη. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ. Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας είναι στεγνό με πολύ νερό, μέχρι να δείτε νερό στο πιατάκι το οποίο και θα αδειάσετε μετά. Πολύ καλός τρόπος ποτίσματος είναι να βάλετε τη γλάστρα μέσα σε μια λεκάνη με νερό και να το αφήσετε να τραβήξει από τις τρύπες στον πάτο της γλάστρας όσο νερό χρειάζεται. Θα το βγάλετε όταν δείτε ότι οι μπουρμπουλήθρες σταμάτησαν και θα το αφήσετε κάπου μέχρι να στραγγίξει το επιπλέον νερό. Το ανθούριο δεν θέλει ούτε πολύ πότισμα γιατι υπάρχει περίπτωση να σαπίσει αλλά ούτε λίγο πότισμα γιατι θα διψάσει και θα αργήσει η ανάπτυξή του. Κόβετε τα φύλλα και τα λουλούδια που κιτρινίζουν ή ξεραίνονται για να δυναμώσει το φυτό.
Προτιμάει φωτεινά σημεία αλλά όχι απευθείας επαφή με τον ήλιο. Μπορεί να επιζήσει και σε ημισκιερά σημεία αλλά θα καθυστερήσει η ανάπτυξή και η ανθοφορία του. Η λίπανση δεν είναι απαραίτητη παρά μόνο αν χρειαστεί. Γενικά είναι ανθεκτικό σε ασθένειες όμως μπορεί να προσβληθεί από μελίγκρα, κοκκοειδή ή θρίπες που αποτελούν το πιο σοβαρό πρόβλημα για τα ανθούρια. Αν δείτε έντομα στα νέα φύλλα ή στα μπουμπούκια, ψεκάστε με ειδικό σκεύασμα τις κάτω πλευρές των φύλλων. Αν προσβληθεί από θρίπες θα δείτε λευκές γραμμές πάνω στην επιφάνειά του λουλουδιού, πιθανά να είναι και λίγο παραμορφωμένο.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους όπου είναι μακρόχρονη διαδικασία αφού μπορεί να κάνει για να ανθίσει και 18 μήνες. 






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.