Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Δυόσμος

Ο δυόσμος είναι ένα πολυετές φυτό με βλαστούς τετράγωνους και πολύ αρωματικά φύλλα. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά της μεσογείου. Ανήκει στο είδος των λαχανευομένων φυτών. Είναι ένα από τα καλλιεργούμενα πάνω σε συστηματική βάση φυτά στον τόπο μας, τόσο για φρέσκια όσο και ξηρά παραγωγή, μέρος της οποίας εξάγεται.
Καταλληλότερη περίοδος φύτευσης θεωρείται το φθινόπωρο και η άνοιξη οπότε και οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για την επιτυχημένη και γρηγορότερη έκπτυξη των βλαστών και των ριζωμάτων. Δεν αντιμετωπίζει σοβαρές προσβολές από ασθένειες, εάν όμως διαπιστωθεί οποιαδήποτε προσβολή τότε εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί με γνωστά παρασκευάσματα. Χρειάζεται αρκετό πότισμα και απαιτεί ηλιόλουστες περιοχές για την παραγωγή των αιθέριων ελαίων, αλλά και η μερική σκίαση θα το βοηθήσει. Όσο αφορά την λίπανση, η προσθήκη κοπριάς πριν τη φύτευση θα βοηθήσει στην καλή και γρήγορη ριζοβολία των μοσχευμάτων.
Τα φρέσκα φύλλα του δυόσμου χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, ενώ τα ξηρά φύλλα χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή αφεψημάτων (τσάι). Οι ειδικοί συμβουλεύουν να κόβεται με το χέρι ώστε να μην χάνει το όμορφο άρωμά του.  
Μπορεί να χρησιμοποιειθεί και ως θεραπευτικό βότανο. Έχει αντιεμετικές, αντισπασμωδικές, αντιφλεγμονικές, απολυμαντικές, αντιφυσητικές, αντιδιαρροϊκές, διουρητικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται κυρίως με ριζώματα και φυτεύεται κατευθείαν. Προτιμάει ελαφριά εδάφη, ελαφρώς όξινα αν και μπορεί να αναπτυχθεί πολύ καλά και σε βαριά εδάφη.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.