Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Αγλαόνημα - Αγλαόνεμα

     Το αγλαόνημα ή αγλαόνεμα είναι από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου καθώς μεγαλώνει πολύ εύκολα χωρίς να χρειάζεται πολύ περιποίηση. Προέρχεται από τα τροπικά δάση της νοτιοανατολικής Ασίας, και το συναντάμε στην Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Βιετνάμ, Μαλαισία, Φιλιππίνες έως και την Ελλάδα. Ανήκει στην οικογένεια των αροειδών. Έχει λαμπερά φύλλα, σε σχήμα οβάλ, με ανάγλυφες άκρες, σαρκώδη υφή και εντυπωσιακές εναλλαγές τόνων του πράσινου. Τα λουλούδια του μοιάζουν με μικρά κρινάκια και έχουν κίτρινους ή κόκκινους στρογγυλούς καρπούς. Στο ύψος μπορεί να ξεπεράσει πολύ εύκολα το ένα μέτρο.
Χωρίς πολλές απαιτήσεις  μπορεί να προσαρμοστείι σε διαφορετικές συνθήκες και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες, γι’ αυτό τον λόγο είναι τόσο πολύ διαδεδομένο. Ελέγχετε συχνά για μελίγκρα, θρίπες ή τετράνυχο, που μπορεί να προέλθουν από τα υπόλοιπα φυτά του σπιτιού σας. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους φωτισμούς, από τα πιο ηλιόλουστα σημεία έως και τα πιο σκιερά. Βέβαια όπως όλα τα φυτά σχεδόν, όσο περισσότερο εκτίθεται στο φως τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι αποχρώσεις στα φύλλα του και θα έχει πιο γρήρορη ανάπτυξη.
         Προτιμάει την ζέστη (18-30 βαθμούς Κελσίου) και απεχθάνεται τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και το κρύο. Σε περιοχές με ζεστό κλίμα μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εξωτερικό χώρο αρκεί να βρίσκεται στη σκιά και κατά προτίμηση σε βόρειο προσανατολισμό. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στην ποιότητα χώματος, ενώ απαραίτητη είναι η πολύ καλή αποστράγγιση. Ποτίζετε μια φορά την εβδομάδα, ανάλογα με την θερμοκρασία και ξηρασία που επικρατούν στο χώρο όπου βρίσκεται. Προσοχή να αδείαζετε το πιατάκι από το νερό μετά το πότισμα γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σαπίσουν οι ρίζες του. Επίσης, μην αφήνετε το χώμα να στεγνώσει τελείως γιατί το φυτό σας ενδέχεται να μαραθεί. Μεταφυτεύσεις μπορόυν να γίνουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου εκτός τις ημέρες που έχει κρύο ή ζέστη. Η λίπανση βοηθάει πολύ στην υγεία και ζωηρότητα του φυτού.
Πολλαπλασιάζεται εύκολα από τα κλαδιά που θα κοπούν. Τοποθετείτε τα κλαδιά σε ενά βάζο μέχρι να βγάλουν ρίζες ή τα φυτεύετε απευθείας στο χώμα.







0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.