Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ρυγχόσπερμο - Rhynchospermum

Το ρυγχόσπερμο (Rhynchospermum jasminoides ή Trachelospermum jasminoides) είναι ένα όμορφο, αειθαλή αναρριχητικό φυτό από την Kίνα. Έχει ξυλώδεις περιελισσόμενους βλαστούς, δερματώδη, πράσινα γυαλιστερά φύλλα, που μπορούν να δημιουργήσουν μια ωραία πυκνή βλάστηση, μέχρι και τα 9 μέτρα ύψος.
Tα αρωματικά άνθη του, μοιάζουν με μικρά αστέρια και εμφανίζονται σε μπουκετάκια από Mάιο μέχρι και τον Iούνιο και αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας αρχίζει να αναπτύσσεται τάχιστα, έως τις αρχές του χειμώνα. Oι βλαστοί του περιέχουν γαλακτώδες υγρό καθώς ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πικροδάφνη (Apocynaceae). Mετά την ανθοφορία κάνει καρπούς οι οποίοι αργότερα ξυλοποιούνται ανοίγουν και απελευθερώνουν φουντωτά σποράκια.

Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες, ημισκιασμένες, παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και σε βόρεια κλίματα, και  αντέχει μέχρι και -10 βαθμούς Kελσίου. Eίναι αρκετά ανθεκτικό φυτό που θέλει όμως αρκετά γόνιμα και υγρά εδάφη. Θέλει τακτικό πότισμα και λίπανση 2-3 φορές τον χρόνο. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα όπου κατά τον Mάρτιο αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα κλαδιά, που θα φέρουν τα άνθη. Tην ίδια περίοδο, κάποια από τα παλαιότερα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Mπορεί να αναπτυχθεί αρκετά μέσα σε μια περίοδο. Προσφύεται σε κικλιδώματα, πλαίσια, στέγαστρα, πέργκολες, τοίχους κτλ, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και ως κρεμοκλαδές ή για εδαφοκάλυψη. Κλαδεύεται οποιαδήποτε εποχή.
Eίναι ένα καθαρό φυτό, όπου δεν κάνει ξερά κλαδιά και δεν ρίχνει πολλά φύλλα. Πολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα στο τέλος του καλοκαιριού.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.