Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Κέδρος - Cedrus

Ο κέδρος (cedrus) είναι κωνοφόρο αειθαλές δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών. Περιλαμβάνει τέσσερα είδη, γνωστότερο από τα οποία είναι ο κέδρος του Λιβάνου. Δάση από κέδρους συναντώνται στην Κύπρο και στο όρος Πάρνωνας. Τα κυριότερα είδη είναι τα εξής:
Κέδρος του Λιβάνου (Cedrus libani var. libani - Κέδρος του Λιβάνου ποικ. του Λιβάνου)
Κέδρος του Άτλαντα (Cedrus libani var. atlantica - Κέδρος του Λιβάνου ποικ. ατλαντικός)
Κέδρος της Κύπρου (Cedrus libani var. brevifolia - - Κέδρος του Λιβάνου ποικ. βραχύφυλλος)
Κέδρος των Ιμαλαϊων (Cedrus deodara - Κέδρος ο ντεοντάρα)
Ο κέδρος χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μέγεθος του κορμού του, την ογκώδη και ακανόνιστη κόμη των κλαδιών του, αλλά και την ομοιότητά του με το έλατο. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή και άκαμπτα, ενώ καθένα από αυτά διαθέτει δύο ρητινοφόρους αγωγούς. Το φύλλο ενός κέδρου παραμένει στο δέντρο από 3 ως 6 χρόνια. Οι θηλυκοί κώνοι του κέδρου έχουν πράσινο ή πορφυρό χρώμα. Κέδρους συναντάμε συχνά σε ελατοδάση, διότι οι κέδροι αρχικά παρέχουν τη σκιά που απαιτούν τα έλατα για να μεγαλώσουν κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους. Το ξύλο ένος κέδρου όταν καίγεται δίνει ένα άρωμα, και γι' αυτό χαρακτηρίζεται και ως αρωματικό δέντρο. Ο κέδρος δεν χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτυχθεί, ούτε έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος και μπορεί να αντέξει στην ζέστη και στην παγωνιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι:


  • Το ξύλο του κέδρου είναι εντελώς άοσμο. Για το λόγο αυτό, θεωρείται η ιδανική πρώτη ύλη για την κατασκευή πουροθηκών, ώστε τα πούρα να διατηρούν ακέραιο το άρωμά τους.
  • Ο κέδρος είναι ένα από τα δέντρα που περιλαμβάνονται στην κελτική αστρολογία.
  • Ο κέδρος εμφανίζεται στην αμερικάνικη λογοτεχνία ως τίτλος του βιβλίου "Χιόνι πάνω στους κέδρους", του συγγραφέα David Guterson. Το βιβλίο αυτό μεταφέρθηκε και στην κινηματογραφική οθόνη το 1999 με τον ίδιο τίτλο και πρωταγωνιστή των Ήθαν Χωκ.
  • Ένας πράσινος κέδρος εμφανίζεται τόσο στη σημαία, όσο και στο εθνόσημο, του Λιβάνου.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.