Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αιχμέα - Aechmea Fasciata

     Η αιχμέα ή aechmea fasciata ανήκει στην οικογένεια των βρομελιωδών και προέρχεται από την Βραζιλία. Στην φύση ζει πάνω στους κορμούς ή στα κλαδιά μεγάλων δέντρων, έχει πολύ περιορισμένο ριζικό σύστημα και απορροφά το νερό της βροχής και τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από την πάνω επιφάνεια των φύλλων και όχι από τις ρίζες. Έχει στενόμακρα λογχοειδή φύλλα που σχηματίζουν ρόδακα (ροζέτα), είναι αγκαθωτά με ασημόγκριζες οριζόντιες ταινίες τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 60 εκατοστά. Από το κέντρο του ρόδακα βγαίνει ένα ροζ λουλούδι, και μέσα από το λουλούδι αργότερα βγαίνουν μικρά μπλε-μωβ ανθάκια.
Αναπτύσσεται σε φωτεινά μέρη αλλά όχι σε απευθείας επαφή με τον ήλιο. Το καλοκαίρι ποτίζετε αρκετά μέσα στα φύλλα και ψεκάζετε με χλιαρό νερό τα φύλλα της, ενώ τον χειμώνα θα πρέπει να περιορίσετε το πότισμα. Η λίπανση βοηθάει πολύ στην υγεία και ζωηρότητα του φυτού από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο.
Πολλαπλασιάζεται με τις παραφυάδες (πλευρικούς βλαστούς) που σχηματίζονται στη βάση του μητρικού φυτού. Αφαιρέστε τις μαζί με τη ρίζα τους και ψυτέψτε τις σε ίδιας ποιότητας χώμα που είχε και το μητρικό φυτό.  Δύο εβδομάδες πριν τις απομακρύνετε από το μητρικό φυτό, θα πρέπει να τις ποτίζετε ρίχνοντας νερό στο δικό τους ρόδακα.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.