Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Λάρικας - Larix

Ο λάρικας (επιστ. Ονομ. larix) είναι κωνοφόρο δέντρο της οικογένειας των Πευκοειδών (Pinaceae). Είναι ενδημικό στο μεγαλύτερο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου με ψυχρό εύκρατο κλίμα, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πολύ βόρεια και πιο νότια ψηλά στα βουνά. Οι Λάρικες είναι τα επικρατέστερα φυτά στα πυκνά δάση της τάϊγκας στη Ρωσία και τον Καναδά.
Είναι φυλλοβόλα δέντρα και φτάνουν από 15 μέχρι 50 μέτρα ύψος. Τα φύλλα είναι βελονοειδή, λεπτά, με μήκος 2-5 εκατοστά. Οι βελόνες κιτρινίζουν και πέφτουν στα τέλη του φθινοπώρου, αφήνοντας τα δέντρα γυμνά καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Οι κώνοι του λάρικα είναι ορθοί, μικροί με μήκος 1-9 εκατοστά και χρώμα πράσινο ή μοβ. Όταν ωριμάζουν μετά από 5-8 μήνες αποκτούν καφέ χρώμα.
Το γένος Λάρικας χωρίζεται σε 3 ομάδες και περιλαμβάνει 14 είδη. Στην Ευρώπη φυτρώνει το είδος (Larix decidua - Λάρικας ο αποβαλλόμενος). Συναντάται στα βουνά της κεντρικής Ευρώπης, στις Άλπεις, στα Καρπάθια Όρη και στα πεδινά της βόρειας Πολωνίας και νότιας Λιθουανίας. Το είδος (Larix gmelinii) είναι το μοναδικό δέντρο στον κόσμο που φυτρώνει σε γεωγραφικό πλάτος 72° 30' βόρεια και αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω από -70° C.
Ο Λάρικας είναι δένδρο κατάλληλο για Μπονσάι, διότι ο κορμός του έχει ιδιαίτερα όμορφα χαρακτηριστικά (παραδείγματος χάρη, σκασίματα) που προσομοιώνουν την όψη ενός ώριμου δέντρου από νεανικές ηλικίες. Όμορφα δενδρύλια του γένους larix decidua μπορούν να συλλεχθούν από τη φύση και με απλή φροντίδα να δώσουν πανέμορφα Μπονσάι. Φυσικά χρειάζεται προσοχή ώστε η συλλογή του δένδρου να μην γίνεται σε προστατευόμενες περιοχές όπως Εθνικά Πάρκα κλπ. Το δέντρο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα τον πρώτο χρόνο (συνήθως συλλέγεται σε μεγάλα υψόμετρα και χρειάζεται προσοχή για να επιβιώσει στις νέες συνθήκες). Λόγω της αντοχής του σε τραχιές κλιματολογικές συνθήκες, ως Μπονσάι δεν χρειάζεται προστασία το χειμώνα, παρά μόνο στις ρίζες αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου για πολλές συνεχόμενες ημέρες.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.