Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Λέϊλαντ - Leyland

Το λέϊλαντ (leyland) είναι ένα κωνοφόρο φυτό με ανοιχτά κλαδιά σε σχήμα πυραμίδας και έντονο πράσινο φύλλωμα. Είναι δένδρο ταχείας ανάπτυξης, το οποίο συναντάμε συχνά σε μάντρες γιατί δημιουργεί πολύ πυκνό και ωραίο φράχτη.
Φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία, σε εδάφη με πολύ καλή αποστράγγιση. Μπορεί να φυτευτεί μόνο του σε ένα σημείο του κήπου (1 μέτρο απόσταση από την μάντρα) ή μαζί με άλλα (1 μέτρο απόσταση το ένα από το άλλο). Αντέχει στο κρύο μέχρι περίπου τους -20 βαθμούς Κελσίου, αλλά και στις παραθαλάσσιες περιοχές αφού αντέχει και τον δυνατό αέρα. Χρειάζεται αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί και αντέχει στο βαθύ κλάδεμα.
Το καλοκαίρι χρειάζεται καλό πότισμα για να αναπτυχθεί σωστά. Προσοχή: Δεν πρέπει να βρέχεται το λέϊλαντ παρά μόνο να ποτίζεται το χώμα του. Είναι αρκετά ευπαθή στους μύκητες γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται ράντισμα με ειδικό μυκητοκτόνο και στο φυτό αλλά και στο χώμα.


Κλάδεμα  

  •  Το κλάδεμα του Λέϊλαντ – Leyland  γίνεται  μία φορά το χειμώνα, Νοέμβριο – Φεβρουάριο. Εφόσον μεγαλώσει αρκετά και θέλουμε, μπορούμε να κλαδεύουμε κάθε χρόνο ή χρονιά παρά χρονιά. 
  • Όταν θέλουμε να περιορίσουμε το ύψος, τότε κλαδεύουμε την κορυφή.
  • Όταν θέλουμε να ψηλώσει περισσότερο, τότε κλαδεύουμε περιμετρικά ώστε να δυναμώσουμε την κορυφή. 
  • Δεν πειράζουμε τα ενδιάμεσα κλαδιά που μεγαλώνουν (διότι αυτά είναι που θέλουμε να πυκνώσουν). Κλαδεύουμε μόνο ότι προεξέχει μπροστά και πίσω. Η ποσότητα κλαδέματος είναι οπτική (δηλαδή το πως θέλουμε να φαίνεται το δένδρο).
  •  Όταν είναι πολύ ψηλό το δένδρο για να κλαδευτεί ευκολότερα πρέπει να προμηθευτούμε ένα βενζινοκίνητο μπορντουροψάλιδο. Το χειροκίνητο κλάδεμα, είναι πολύ κουραστικό και όχι τόσο αποτελεσματικό. «Μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ». Πρέπει όσο μπορούμε να κλαδεύουμε ευθεία και όχι στραβές ψαλιδιές, οι οποίες θα μας χαλάσουν το σχήμα.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.