Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Αφρικανική Βιολέτα - Σαιντπώλια

H σαιντπώλια, ή αφρικανική βιολέτα, είναι από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου. Είναι μικρή, όμορφη με άνθη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου αν οι συνθήκες περιποίησής της είναι κατάλληλες. Έχει βελούδινα χνουδωτά φύλλα και μικρά λουλουδάκια που μπορούν να είναι σε όλες τις αποχρώσεις. (Άσπρο, ροζ, μωβ, γαλάζιο, κόκκινο, δίχρωμα κτλ.)
Φυτό με λίγες απαιτήσεις και εύκολη περιποίηση. Μπορεί να προσαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα σπίτια. Χρειάζεται άφθονο φωτισμό αλλά όχι επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Η καλύτερη τοποθεσία είναι ένα παράθυρο στην ανατολή ή τον βορρά. Για να μεγαλώσει το φυτό ομοιόμορφα μετά από κάθε πότισμα γυρίζετε την γλάστρα 45 μοίρες. Αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 18-20 βαθμούς Κελσίου αλλά δεν αντέχει την παγωνιά όπου σαπίζει το φυτό. Χρειάζεται αυξημένη υγρασία, γι’ αυτό ελέγχετε τακτικά το ΄χωμα να μην είναι ξερό. Το χώμα πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε οργανικά στοιχεία (φυτόχωμα, τύρφη και περλίτη σε ίσες αναλογίες) με πολύ καλή αποστράγγιση.
Μεταφυτεύτε την άνοιξη μόνο σ’ ένα νούμερο μεγαλύτερη γλάστρα από την αρχική γιατί χρειάζεται περιορισμένο χώρο για τις ρίζες της προκειμένου να ανθίζει και να αναπτύσσεται. Προσοχή στο πότισμα, ποτίζετε μόνο όταν η επιφάνεια της γλάστρας στεγνώσει, μην ποτίζετε παραπάνω από ότι χρειάζεται γιατί θα σαπίσει το ριζικό συτημα.
Το πότισμα πρέπει να γίνεται από κάτω, γεμίζοντας το πιατάκι της γλάστρας με νερό χλιαρό αφήνοντας το φυτό να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται και στη συνέχεια αδειάστε το πιατάκι. Μην βρέχετε τα φύλλα ή τα λουλούδια του φυτού και σκουπίστε τα αν βραχούν κατά λάθος. Όταν η ανάπτυξη του φυτού μειώνεται και τα φύλλα του γίνονται πιο ανοικτά πράσινα, πρέπει να λιπαίνετε από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο.
Πολλαπλασιάζεται με πολλούς τρόπους:
1)    Με ώριμα φύλλα του φυτού, σπάζοντάς τα από τον κορμό του μητρικού φυτού και χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας ή ένα ποτήρι με νερό μέχρι να βγάλουν ρίζες ώστε να μεταφυτευτεί.
2)    Με διαίρεση όταν αλλάζετε γλάστρα. Με ένα μαχαίρι προσεκτικά διαιρέστε το φυτό με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε κομμάτι να διατηρήσει ένα μέρος του μητρικού ριζικού συστήματος.
3)    Και τέλος με σπόρους που είναι χρονοβόρα διαδικασία.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.