Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Κρότωνας - Κρότων


Ο κρότωνας ή κρότων είναι ένα εντυπωσιακό χρωματιστό θαμνώδες φυτό εσωτερικού χώρου από τα εξωτικά νησιά του Ειρηνικού και τη Μαλαισία. Έχει φύλλα με σαρκώδη υφή όπου αρχικά είναι πράσινα αλλά αλλάζουν χρώματα καθώς ωριμάζουν. Έχει πολλές διαφορετικές αποχρώσεις από κίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα φύλλα. Έχει επίσης πολλές ποικιλίες φύλλων όπως μακριά, επίπεδα, στενά, πλατιά και κατσαρά.
Έχει πολλές απαιτήσεις και θέλει άφθονο φως για να διατηρήσει το ζωηρό χρώμα του όχι όμως να έρχεται σε επαφή απευθείας με τις ακτίνες του ηλίου, κατάλληλη θερμοκρασία αφού δεν αντέχει ούτε τις υψηλές αλλά ούτε τις χαμηλές θερμοκρασίες (η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου), επαρκές πότισμα και πολύ υγρασία στο περιβάλλον γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πέσουν τα φύλλα, θα έχουν θαμπά χρώματα και οι άκρες των φύλλων θα ξεραθούν. Καλό θα είναι να ψεκάζετε τα φύλλα του με χλιαρό νερό ή βάζετε στο πιατάκι χαλίκι που θα διατηρείτε υγρό έτσι ώστε το φυτό να απορροφά την απαραίτητη υγρασία.
Τους καλοκαιρινούς μήνες τοποθετείτε τη γλάστρα σε δροσερά σημεία και περιορίστε τη λίπανση καθώς η υπερβολική λίπανση έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις υψηλές θερμοκρασίες. Λιπαίνετε κάθε 2 μήνες με υγρό λίπασμα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο ενώ τον χειμώνα διακόψτε την. Μην ανησυχήσετε τον χειμώνα καθώς το φυτό ξεκουράζεται και επιβραδύνεται η ανάπτυξή του, όμως τα χρώματα των φύλλων του εξακολουθούν να είναι το ίδιο έντονα αν βέβαια το φως είναι αρκετό. Το χώμα της γλάστρας θα πρέπει να είναι ελαφρύ με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη και περλίτη ώστε να διατηρεί την υγρασία και να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Αν το χώμα του ξεραθεί, θα επανέλθει αν το ποτίσετε έγκαιρα. Ποτίζετε τακτικά με πολύ νερό αδειάζοντας οπωσδήποτε μετά το πιατάκι από το νερό. Μεταφυτεύτε σε μεγαλύτερη κατά 1 νούμερο γλάστρα στην αρχή της άνοιξης, μόνο όταν οι ρίζες καταλάβουν όλο το χώρο.
Αν και είναι ανθεκτικό φυτό στις ασθένειες, μπορεί να προσβληθεί από κοκκοειδή ή θρίπες. Ο κοκκοειδής χρειάζεται καλό καθαρισμό στα φύλλα και πάνω και κάτω με βρεγμένο σφουγγάρι και χλιαρό νερό με ειδικό σκεύασμα που θα προμηθευτείτε. Γενικά αν διατηρείτε τα φυτά καθαρά μειώνετε τις περιπτώσεις να προσβληθούν απο κάποια ασθένεια.
Κλαδεύοντας τις κορυφές του φυτού, φουντώνει και ελέγχεται το σχήμα του. Κλαδέψτε όσο συχνά θέλετε, και βάλτε τα κομμένα φύλλα στο νερό αφού πολύ εύκολα θα βγάλουν ρίζες. Μετά αφήστε το να στεγνώσει και να σταματήσει να βγάζει άσπρο υγρό και στη συνέχεια φυτεύτε το. 






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.