Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Κλίβια Μινιάτα - Clivia Miniata


Η κλίβια μινιάτα ή clivia miniata είναι ένα αειθαλές πολυετές φυτό εσωτερικού χώρου, ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amaryllidaceae) και προέρχεται από την Νότια Αφρική. Είναι ενδημική σε τρεις περιοχές της νότιας Αφρικής, την  περιοχή KwaZulu στην επαρχία Natal, την Ανατολική Transvaal και την Swaziland. Γενικά είναι ένα πανέμορφο λουλούδι με πολύ λίγες απαιτήσεις σε φωτισμό, υγρασία και λίπανση.
Καλλιεργείται σε ημισκιερά μέρη και χρειάζεται πολύ καλό αποστραγγιζόμενο χώμα, ώστε να διατηρεί την υγρασία του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και μπορεί να αντέξει και στην ξηρασία, είναι ευαίσθητη στην επαφή με τις ακτίνες του ηλίου όπου μπορεί να καεί εύκολα, όπως επίσης και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Έχει λογχοειδή φύλλα, λεπτές χυμώδεις ρίζες που είναι κατάλληλες για αποθήκευση νερού. Αν και χρειάζεται τουλάχιστον 3  χρόνια για ν' ανθίσει, όταν ανθίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σχηματίζει τσαμπιά από όμορφα με φανταχτερά χρώματα λουλούδια που μοιάζουν με μικρές τρομπέτες και ελκυστικούς καρπούς σαν κεράσια. Δεν έχει ούτε βολβούς ούτε ριζώματα, αλλά διαθέτει πολλά λεπτά σχοινιά σαν ρίζες. Η κλίβια είναι ιδανική για γλάστρα εσωτερικού χώρου και της αρέσει να πυκνώνει μέσα στην ίδια γλάστρα γι' αυτό και δεν χρειάζεται μεταφύτευση συχνά.
Οι πολλές απαιτήσεις για παραδοσιακή ιατρική έχουν θέσει τις κλίβιες σε κίνδυνο εξαιτίας της υπερ-συλλογής, αλλά και της παράνομης συλλογής και μετακίνησης φυτών από τους ενθουσιώδεις του είδους.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.