Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Δράκαινα Μαρτζινάτα - Dracena Marginata

Η δράκαινα μαρτζινάτα ή dracena marginata είναι ένα πολύ διαδεδομένο όμορφο φυτό που προέρχεται από τη Μαγαδασκάρη. Έχει γερό γκρίζο κορμό με μακριά λογχωτά φύλλα που κλίνουν προς τα κάτω, συνήθως σκούρα πράσινα ενώ σε κάποιες ποικιλίες το χρώμα είναι πιο ανοικτό πράσινο ή έχει κόκκινες ρίγες στην άκρη των φύλλων της.
Η δράκαινα είναι φυτό αργής ανάπτυξης που επιβιώνει εύκολα σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς αρκεί να μην έχει παγωνιά. Χρειάζεται αρκετό φως για την ανάπτυξη της, όχι όμως απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ηλίου που καίει τα φύλλα της. Χρειάζεται λίγο αλλά τακτικό πότισμα σε ελαφρύ χώμα με μεγάλη περιεκτικότητα τύρφης και πολύ καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται επίσης αρκετά υγρή ατμόσφαιρα και αραιά και που να πλένετε τα φύλλα της. Τον χειμώνα που η ατμόσφαιρα είναι ξηρή λόγο της θέρμανσης, ψεκάστε τα φύλλα της. Πολύ καλή λύση είναι να βάλετε σε μία γωνία της γλάστρας, μακριά από τον κορμό του φυτού, ένα ή δύο παγάκια που θα τα αφήσετε να λιώσουν έτσι ώστε και πάλι το φυτό να απορροφήσει την υγρασία τους. Όταν οι συνθήκες ανάπτυξής της δεν είναι καλές, θα αρχίσουν να ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων της, το οποίο οφείλεται σε έλλειψη νερού ή πολύ αλκαλικό χώμα. Αφαιρείτε τα κίτρινα φύλλα και λιπαίνετε αν και δεν είναι απαραίτητο την άνοιξη.
Αν ξεραθούν όλα τα φύλλα της μην τρομάξετε γιατί το φυτό σας μπορεί να επιζήσει, γιατί συνήθως καταστρέφονται μόνο τα φύλλα του και όχι ο κορμός ή οι ρίζες του. Σε αυτή την περίπτωση κόψτε τον κορμό σε όσο ύψος είναι μαλακός και περιμένετε μέχρι να δείτε καινούργια μάτια να φυτρώνουν στο πλάι του κορμού, εκεί ακριβώς που κλαδέψατε.
Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα πράσινα ή ανθοφόρα φυτά χαμηλότερα σε ύψος ώστε να έχει χώρο να απλώσει η δράκαινα τα φύλλα της.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.