Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Γκουζμάνια - Guzmania

     Η γκουζμάνια ή guzmania στην φύση ζει πάνω στους κορμούς ή στα κλαδιά μεγάλων δέντρων, κατάγεται από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής  και ανοίκει στην οικογένεια του ανανά. Έχει μακριά φύλλα όπου σχηματίζουν ψηλές και πλατιές ροζέτες που φτάνουν τα 50 εκατοστά ύψος, όπου συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό. Έχει πολύ όμορφα κόκκινα, πορτοκαλί ή κίτρινα βράκτια φύλλα, δημιουργώντας μια υπέροχη αντίθεση με τα γύρω φύλλα, τα οποία συνήθως διατηρούνται πολύ περισσότερο από τα ίδια τα άνθη.
Αναπτύσσεται σε φωτεινά έως ημισκιερά μέρη όπου υπάρχει ζεστό (από 18 βαθμούς Κελσίου και πάνω) και υγρό περιβάλλον. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης χρειάζεται πολύ καλό πότισμα (2 φορές την εβδομάδα) με μαλακό νερό και ψεκασμό των φύλλων της. Αντιθέτως τον χειμώνα ελλατώστε το πότισμα (1 φορά την εβδομάδα). Ποτίζετε στο κέντρο του ρόδακα. Το χώμα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση. Η λίπανση κάθε 15 ημέρες από Μάρτιο έως  Αύγουστο θα βοηθήσει το φυτό. Μεταφύτευση δεν χρειάζετε να κάνετε αφού το φυτό μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας πεθαίνει.
Πολλαπλασιάζεται, αποκολλώντας τις παραφυάδες που σχηματίζονται στη βάση του μητρικού φυτού και φυτεύοντάς τες σε άλλη γλάστρα όπου θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια μέχρι να ανθοφορήσουν.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.