Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Νερτέρα - Nertera


Η νερτέρα ή nertera είναι ένα πολύ όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου. Ανοίκει στα έρποντα φυτά και έχει καταγωγή από τις Ανδεις. Το όνομα της προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη νέρτερος που σημαίνει χαμηλός, έχει έρπουσα ανάπτυξη μόλις μερικά εκατοστά πάνω από το χώμα.
Ανθίζει την άνοιξη  όπου βγάζει μικροσκοπικά λεπτεπίλεπτα άσπρα και πράσινα ανθάκια, ενώ το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο βγάζει πολλούς πορτοκαλί, κίτρινους, κόκκινους και λευκούς  λιλιπούτειους καρπούς που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το ανοιχτό πράσινο φύλλωμα, οι οποίοι διατηρούνται εως το χειμώνα.
Χρειάζεται δροσιά, άπλετο φως (όχι απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ηλίου) και φρέσκο αέρα, η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ το χειμώνα αρέσκεται στους 10-12 βαθμούς Κελσίου.
Τους  καλοκαιρινούς μήνες  χρειάζεται μέτριο πότισμα (καλό είναι να ποτίζεται  από κάτω), και ακόμα λιγότερο από το φθινόπωρο και μετά. Η σωστή λίπανση 1 φορά τον μήνα από το Μάρτιο εως τον Αύγουστο θα βοηθήσει πολύ στην ζωηρότητα και άνθιση του φυτού. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως διότι η υπερβολική λίπανση θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ανάπτυξη των φύλλων εις βάρος των καρπών. Μεταφύτευση μπορεί να γίνει μόνο την άνοιξη σε ρηχή γλάστρα, αφού το ριζικό της σύστημα είναι πολύ κοντό.
Σπάνια μπορεί να προσβληθεί από αφίδες και τετράνυχους. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με διαίρεση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εφόσον πέσουν οι καρποί της. Για τη διαίρεση του φυτού χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι. Φυτεύτε το νέο φυτό σε χώμα λασπώδες με μείγμα από χούμο και άμμο.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.