Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Πόθος - Κισσός Του Διαβόλου


Ο πόθος ή κισσός του διαβόλου είναι ένα όμορφο και πολύ εύκολο φυτό (κατάλληλο για αρχάριους) που συναντάμε πολύ συχνά στην Ελλάδα. Η καταγωγή του είναι από την Νοτιοανατολική Ασία και τα νησιά του Σολομώντα (βόρεια της Αυστραλίας).
Τα φύλλα του μοιάζουν με σχήμα καρδιάς και το μέγεθός τους διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του φυτού και τις συνθήκες ανάπτυξής του. Στο φυσικό τους περιβάλλον, η διάμετρος του πόθου μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 15 εκατοστά. Αυτό συμβαίνει μόνο στα φυτά που στηρίζονται στα ψηλά δέντρα και αφού φτάσουν σε μεγάλη απόσταση πάνω από το έδαφος. Αυτά τα φυτά είναι ενήλικα και εμφανίζουν μικρά λουλούδια λευκού-πράσινου χρώματος, συνήθως μόνο όταν μεγαλώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, κάποιες έχουν πράσινο χρώμα ενώ κάποιες άλλες έχουν πιτσίλες ή ρίγες από χρυσαφί – λευκό χρώμα. Ανάλογα με την φωτεινότητα που δέχεται το φυτό είναι και η εντονότητα του χρώματός του.
Είναι φυτό εσωτερικού χώρου, στο κλίμα της Ελλάδας όμως μπορεί να καλλιεργηθεί και σε βεράντες – μπαλκόνια εφόσον βέβαια προφυλάσσεται από τον αέρα και την άμεση εκθεσή του στον ήλιο. Σύμφωνα με έρευνες της Nasa, απορροφά τις βλαβερές ουσίες που αιωρούντε στους κλειστούς χώρους, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα.
Χωρίς πολλές απαιτήσεις, προτιμά τη ζέστη και μπορεί να αντέξει σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και σε κρύες αρκεί στο περιβάλλον να υπάρχει αρκετή υγρασία που του είναι απαραίτητη. Καλό είναι να ψεκάζετε συχνά τα φύλλα του με χλιαρό νερό και να τα καθαρίζετε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι. Το χώμα του πρέπει να έχει πολύ καλή αποστράγγιση ώστε να μην σαπίσουν οι ρίζες του. Ποτίζετε μόνο εφόσον η επιφάνεια του χώματος είναι ξερή και προσοχή μη ξεχνάτε να αδειάζετε το πιατάκι της γλάστρας από το νερό. Η λίπανση μια φορά την άνοιξη και μία φορά αργά το φθινόπωρο, θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη και ζωηρότητα του φυτού.
Αν παρατηρήσετε ότι ο πόθος σας αργεί να μεγαλώσει το πιο πιθανό είναι ότι δεν λαμβάνει αρκετό φως, επίσης αν παρατηρήσετε να πέφτουν τα φύλλα ή να είναι κίτρινα, πιθανά δεν έχει ποτιστεί καλά ή μπορεί να έχει ιστούς αράχνης στην κάτω μεριά των φύλλων (ψεκάστε με ειδικό σκεύασμα που θα προμηθευτείτε). Οι καφέ κηλίδες στα φύλλα του, σημαίνει ότι το φυτό εκτίθεται στις ακτίνες του ηλίου και πρέπει να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο σημείο.
Μπορείτε την άνοιξη να κλαδέψετε το φυτό σας, για να αλλάξετε το σχήμα του ή να περιορίσετε την ανάπτυξή του.

Ο Πολλαπλασιασμός γίνεται με 2 τρόπους:

1)        Κόψτε μία άκρη από κάποιο κλαδί, τοποθετήστε το σε ένα δοχείο με νερό και αφήστε το σε κάποιο σημείο του σπιτιού σας με άφθονο φως και περιμένετε μέχρι να βγάλει ρίζες. Φυτεύτε το και είναι έτοιμο.
2)         Βάλτε μια νέα γλάστρα δίπλα στην παλιά και χωρίς να κόψετε το κλαδί, λυγίστε το και βυθίστε το στην νέα γλάστρα δίπλα. Μόλις βγάλει ρίζες κόψτε το σε ένα σημείο από την παλιά γλάστρα και αυτομάτως έχετε έναν δεύτερο πόθο.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.