Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Καυκαλήθρα


Η καυκαλήθρα (Tordylium apulumΤορδύλιον το Άπουλον) είναι άγριο χόρτο εξαιρετικής ποιότητας, με ευχάριστο άρωμα. Χρησιμοποιείται περισσότερο στην παρασκευή χορτόπιτων και ως μυρωδικό, αλλά τρώγεται και μόνο του, ή βρασμένο μαζί με άλλα άγρια χόρτα όπως σκατζίκια, αλευρίδες, ζοχούς κ.α.
Τελευταία άρχισε να χρησιμοποιείται και στη γαστρονομία, και για το λόγο αυτό μπορεί κανείς να το βρει σε ματσάκια σε λαϊκές αγορές ή μανάβικα.

Καυκαλήθρα
Η καυκαλήθρα (το χόρτο που ακουμπά το μαχαίρι) συναντάται σε αγρούς και λειβάδια της ελληνικής υπαίθρου
Η καυκαλήθρα (το χόρτο που ακουμπά το μαχαίρι) συναντάται σε αγρούς και λειβάδια της ελληνικής υπαίθρου
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο:Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία:Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία:Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη:Σελινώδη (Apiales)
Οικογένεια:Σελινοειδή (Apiaceae) ή Σκιαδοφόρα (Umbelliferae)
Γένος:Τορδύλιον (Tordylium)
Είδος:T. apulum
Διώνυμο
Τορδύλιον το Άπουλον
(Tordylium apulum)







0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.