Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Αύγουστος


Κηπουρική του μήνα:

Έφτασε ο καιρός να φύγετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές; Προτού φύγετε όμως υπάρχουν κάποιες βασικές εργασίες που θα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε για την επιβίωση των φυτών σας:
1)   Καθαρίστε τα φυτά σας από τα ξέρα ή μαραμένα φύλλα & κλαδιά, κόψτε τα μεγάλα κλαδιά που μεγαλώνουν γρηγορότερα και πέρνουν όλη την ενέργεια του φυτού. Διορθώστε το σχήμα των θάμνων σας ώστε να μεγαλώνουν ομοιόμορφα.
2)    Όσο αφορά το πότισμα:
Α) Συμβουλέψτε όποιον ποτίζει τα φυτά σας κατα την απουσία σας να ρίχνει πολύ νερό στον κήπο σας ή τις γλάστρες σας αλλά να προσέχει να αδειάζει τα πιατάκια των γλαστρών σας, ούτος ώστε να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο πρόβλημα.
Β) Καθαρίστε τα μπεκάκια του αυτόματου ποτίσματός σας και ελέγξτε ότι δουλεύει σωστά και δεν έχουν χαλάσει οι ρυθμίσεις του.
Γ) Ελέγξτε ότι ποτίζετε καθημερινά ο λαχανόκηπός σας απλά μειώστε την ποσότητα νερού στα οπωροφόρα.
3)   Τοποθετήστε ανεμοφράχτες στον λαχανόκηπό σας ώστε να προστατεύεται από τον αέρα.
4)    Κουρέψτε το γκαζόν λίγο πριν φύγετε και καθαρίστε το από τα ζιζάνια.
5)   Καλό θα είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου να τα συγκεντρώσετε κοντά μεταξύ τους ούτος ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα υγρασίας που θα τα βοηθήσει να μην ξεραθούν.
6)   Τέλος λιπάνετε μόνο 1 φορά τα φυτά με τα κιτρινισμένα φυλλα.

Φύτευση του μήνα:

Στο μποστάνι μας φυτεύουμε κουνουπίδια, μπρόκολα, μαρούλια, τα οποία θα είναι ετοιμα για μάζεμα και φάγωμα τον Χειμώνα. Μην ξεχάσουμε να φυτέψουμε στο μποστάνι μας αρωματικά φυτά (βασιλικό, μέντα κ.τ.λ) που αποτρέπουν και απωθούν τα παράσιτα, τα ιπτάμενα και γενικά όλους τους μικροοργανισμούς. Τα ποτίζουμε συχνά ώστε να ριζώσουν γρήγορα χωρίς να βρέχονται τα φύλλα τους και δεν ξεχνάμε πως το υπερβολικό πότισμα ευνοεί τα παράσιτα, και γενικά όλους τους μικροοργανισμούς.
Φυτεύουμε επίσης πράσα κόβοντας βέβαια τα φύλλα ώστε να αναπτυχθούν οι βολβοί. Προς το τέλος του μήνα ξεκινάμε να φυτεύουμε τα Χειμωνιάτικα καλλωπιστικά (κυκλάμινα, ηλιοτρόπια, σκυλάκια και ζίννιες) σκαλίζοντας πολύ καλά το χώμα ώστε να γίνει αφράτο και να εισχωρήσουν οι ρίζες εύκολα. Εφόσον τα φυτεύσουμε σε γλάστρες δεν ξεχνάμε να βάλουμε χαλίκι στο κάτω μέρος της γλάστρας και φυτόχωμα με τύρφη.

Άνθιση του μήνα:

            Ο Αύγουστος είναι ο μήνας άνθισης για: το πολύγαλα το οποίο είναι από τα φυτά που αντέχουν και κοντά στην θάλασσα, την λαντάνα η οποία μ’ ένα καλό κλάδεμα πριν τα μεγάλα κρύα θα ξανά φουντώσει την Άνοιξη, την κάσια η οποία αν κλαδευτεί στα πλάγια και μείνει μόνο ένας κορμός μπορεί να γίνει δένδρο και τέλος το μπλέ γιασεμί. Όλα τα παραπάνω φυτά όσο πιο πολύ φως δέχονται τόσο πιο ανθισμένα θα είναι.
Στην Κρήτη είναι ο μήνας συλλογής του δίκταμου το οποίο λέγεται ότι έχει και θεραπευτικές χρήσεις. ( τονωτικές, αντισηπτικές, αφροδισιακές κλπ ).

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.