Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Σεπτέμβριος


Κηπουρική του μήνα:

Μπαίνει το Φθινόπωρο και η θερμοκρασία έχει ήδη αρχίσει να πέφτει, οπότε είναι καιρός να ξεκινήσετε να προετοιμάζετε τα φυτά σας για την επόμενη ‘Ανοιξη. Ξεκινήστε κλαδεύοντας τα φοινικοειδή, τις λεβάντες, τις ορτανσίες και τα γεράνια.
Βγάλτε τα εποχιακά φυτά που είχατε φυτέψει το καλοκαίρι. Βγάλτε τους καλοκαιρινούς βολβούς, καθαρίστε τους από τα φύλλα και τις ρίζες και αποθηκεύστε τους σε δροσερό μέρος μέχρι την ‘Ανοιξη που θα τους ξαναφυτέψετε. Αρχίστε να φυτεύετε τους ανοιξιάτικους τώρα που είναι η κατάλληλη εποχή.
Τις τριανταφυλλιές καθαρίστε τες από τα ξερά φυλλά και ξεκινήστε να λιπαίνετε. Όσο αφορά το γκαζόν, εφόσον έχει πέσει η θερμοκρασία ελαττώστε το συχνό πότισμα και κούρεμα. Και ξεκινήστε να λιπαίνετε με ειδικό λίπασμα που θα προμηθευτείτε (Μετά το λίπασμα ΠΑΝΤΑ ακολουθεί πότισμα).
Περιμένετε τις πρώτες βροχές, σκαλίστε το χώμα σε όλα τα φυτά σας, μετά λιπάνετε με ειδικό λίπασμα που θα προμηθευτείτε και ποτίστε, ώστε να βοηθήσετε τα φυτά σας να δυναμώσουν μέχρι την  Άνοιξη.

Φύτευση του μήνα:

Είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτευτούν οι βολβοί που θα ανθίσουν την επόμενη Άνοιξη (κρόκους, υάκινθους, ανεμώνες, νάρκισσους κτλ). Ελέγχετε πάντα το χώμα και μόλις αρχίσει να στεγνώνει ποτίζετε με το ποτιστήρι σας.
Φυτεύετε επίσης τον σπόρο για τα φυτά που θα ανθίσουν τον Χειμώνα (σκυλάκια, πανσέδες), λιπαίνετε με ειδικό λίπασμα που θα προμηθευτείτε και ποτίζετε προσεκτικά με το ποτιστήρι σας ούτως ώστε να μην ξεθαφτεί ο σπόρος.
Στο μποστάνι μας εφόσον πρώτα σκαλίσουμε πολύ καλα και λιπάνουμε, φυτεύουμε (ραπανάκια, καρότα, σπανάκι, πατάτες, αγκινάρες) όπως επίσης και τα αρωματικά μας φυτά (άνηθο, σέλινο, μαϊντανό). Τα σαλατοειδή (κουνουπίδια, μπρόκολα, μαρούλια κλπ) που φυτέψαμε τον προηγούμενο μήνα τα μεταφυτεύουμε.

Άνθιση του μήνα:

            Η ντάλια, πλουμπάγκο, πολύγαλα και κάσια συνεχίζουν να είναι ανθισμένα εφόσον ποτίζονται καλά και τα βλέπει ο ήλιος. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας άνθισης της καλλωπιστικής πιπερίτσας τσίλι. Για να ανθίσει και να γεμίσει καρπούς χρειάζεται ήλιο και συχνό πότισμα ώστε να μην ξεράινεται καθόλου το χώμα. Μην ξεχνάτε ότι αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά, δοκιμάστε την πρώτα πριν την ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα.
             Όσο αφορά το μποστάνι μας, ετοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: τα αχλάδια, τα φυστίκια Αιγίνης, οι πράσινες ελιές, τα κυδώνια, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και οι όψιμες ντομάτες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.