Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Πολύγαλα - Polygala


             Το Πολύγαλα ή Polygala είναι ένας αειθαλής γρήγορης ανάπτυξης θάμνος με συνεχή ανθοφορία και σφαιρικό σχήμα. Μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο ύψος. Είναι από τα λίγα φυτά που ανθίζουν όλο το χρόνο. Είναι ευαίσθητο στο ψύχος, προτιμά γόνιμα εδάφη και θέσεις ημισκιερές.  Κλαδεύεται μετά τα κρύα του Χειμώνα (αρχές Μαρτίου) όπου μπορεί να διαμορφωθεί και σε δενδρύλλιο. Λιπαίνουμε αμέσως μετά το κλάδεμα με σύνθετο λίπασμα (20-20-20) υδροδιαλυτό.
Το γένος Polygala περιλαμβάνει 600 περίπου ειδή φυτών διαδεδομένων στις εύκρατες και θερμές περιοχές όλου του κόσμου. Η ονομασία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις "πολύ" και "γάλα". Στη χωρά μας καλλιεργούνται πολλά ειδή αλλά σχεδόν όλα έχουν περιορισμένο ανάστημα και ποώδη εμφάνιση. Είναι φυλλοβόλα και τα στελέχη με τα φύλλα σχηματίζονται στις αρχές της άνοιξης από ένα κεντρικό πασσάλωσες ρίζωμα που εισχωρεί βαθιά μέσα στο έδαφος και έχει την ικανότητα να τροφοδοτεί το φυτό με υγρασία ακόμη και σε μακρές περιόδους ξηρασίας.
Τα άνθη είναι μικρά και λιγότερο εντυπωσιακά από τα Polygala των θέρμων περιοχών, εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού και σε ορισμένα ειδή παρουσιάζουν διαφόρους χρωματικούς συνδυασμούς. Το Polygala fruticosa ή compact-polygala κατάγεται από τη Ν. Αφρική και συγκεκριμένα εμφανίζει μια μεγάλη διασπορά στις παράκτιες περιοχές νότια από το ακρωτήριο του Karoo και KwaZulu-Natal. Μπορεί να αντέξει και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Πέραν τούτου η αντοχή του στις χαμηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με τα αλλά δημοφιλή ειδή του γένους όπως το Polygala myrtifolium είναι μεγαλύτερη και η καλλιέργεια του στην ύπαιθρο είναι εφικτή και σε σχετικά ψυχρότερα κλίματα.
Όταν οι συνθήκες φωτός και θερμοκρασίας είναι καλές, ανθίζει όλο το χρόνο. Οι κορυφές που ανθίζουν έχουν την ιδιότητα ταυτόχρονα να διαιρούνται και να αναπτύσσουν νέα στελέχη σε αντίθετη διάταξη που και αυτά στις κορυφές τους φέρουν πλήθος από λουλούδια που ανοίγουν όταν μαραθούν τα προηγούμενα.
Η Καλλιέργεια Polygala fruticosa δε παρουσιάζει δυσκολίες και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσα σε μεγάλα δοχεία όπου το κλίμα είναι δριμύ, είτε στην ύπαιθρο στις παράκτιες περιοχές και σε ζώνες με σχετικά ήπιο κλίμα, ακόμη και βόρεια, αρκεί το φυτό να βρίσκεται σε νότια έκθεση προστατευμένο από τους ψυχρούς χειμωνιάτικους άνεμους.
Προσαρμόζεται σε όλους σχεδόν του τύπους των εδαφών εκτός από τα άγονα και αυτά που κρατάνε υγρασία. Τα καλύτερα αποτελέσματα με πλούσια ανθοφορία έχουν παρατηρηθεί στα υγρά και διαπερατά εδάφη που περιέχουν ποταμίσια άμμο. Το άφθονο ηλιακό φως σε συνδυασμό με θερμοκρασίες άνω των 10 βαθμών Κελσίου έχουν ως αποτέλεσμα την συνεχόμενη ανθοφορία.
Ο πολλαπλασιασμός πραγματοποιείται την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο με μοσχεύματα που φέρουν στη βάση τους ένα τμήμα παλαιότερου στελέχους, όμως αυτά που καταφέρνουν τελικά να ριζώσουν είναι ελάχιστα.
Συνήθως γίνεται με ένα μίγμα από φυτόχωμα, περάτη, και ποταμίσια άμμο σε ισόποσα μέρη. Τα πρώτα φυτά εμφανίζονται μετά από περίπου 10 ημέρες και συνεχίζουν να φυτρώνουν συνεχεία για τους επομένους τρεις μήνες. Όταν φτάσουν σε ύψος τα 3-4 εκατοστά τα μεταφυτεύουμε σε μικρές γλάστρες με προσοχή να μην τραυματιστούν οι ρίζες τους. Τα νέα φυτά διατηρούνται για περίπου 5-7 ημέρες σε σκιερό σημείο και αμέσως μετά μεταφέρονται σταδιακά σε φωτεινότερο σημείο μέχρι τελικά να εγκλιματιστούν σε ημισκιερές και εν μέρει ηλιόλουστες θέσεις.
Το υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ίδιο με αυτό της σποράς. Τα μικρά φυτά σε αντίθεση με τα σποριόφυτα του είδους Polygala myrtifolium που ανθίζουν μετά τον 3 χρόνο καλλιέργειας, μπορούν να ανθίσουν 3-4 μήνες μετά τη σπορά.
Το Polygala fruticosa συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα από κάθε άλλο Polygala λόγο της αντοχής του στις δυσμενείς συνθήκες.







0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.