Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Μυρσίνη - Μυρτιά - Myrtus communis


Η μυρτιά είναι είδος φυτού – θάμνου που ανήκει στο γένος μύρτος (Myrtus) και στην οικογένεια των Μυρτοειδών (Myrtaceae). Το γένος μύρτος περιλαμβάνει γύρω στα 75 είδη, τα οποία ευδοκιμούν σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Στην Ελλάδα απαντάται ο Μύρτος ο κοινός (Myrtus communis), αυτοφυής ή διακοσμητική. Καλλιεργείται στο ύπαιθρο, σε γλάστρες αλλά και σε θερμοκήπια. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην παρασκευή καλλυντικών και στη φαρμακευτική. Παράγει αιθέριο έλαιο (μυρτέλαιο). Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική. Το φυτό ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια και το αναφέρει ο Διοσκουρίδης.
Αειθαλές θάμνος με ομοιόμορφη ανάπτυξη, ύψους μέχρι 2 μέτρα, αρωματικό. Επιδέχεται κλαδέματα και μπορεί να διαμορφωθεί σε σχήματα. Έχει φύλλα μικρά, λογχοειδή, αντίθετα, γυαλιστερά έντονου πράσινου χρώματος, λεία, λειόχειλα, οξύληκτα, τα οποία όταν τριφτούν αναδύουν ένα πολύ ευχάριστο άρωμα. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες βγάζοντας πολλά λευκά αρωματικά ανθάκια, με μακριούς στήμονες. Έχει μικρού μεγέθους καρπό ο οποίος είναι δρύπη μαύρη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο έδαφος, αντέχει στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία με καθαρό αέρα και ζέστη το καλοκαίρι, ενώ μπορεί να ζήσει και μέχρι τους 5-8 βαθμούς Κελσίου τον Χειμώνα. Μπορεί να αντέξει και στην ημισκιά.
Ποτίζετε με σταθερό μαλακό νερό και διατηρείτε την σταθερά υγρή προσέχοντας να μην στεγνώσει τελείως η μπάλα χώματός της. Αδειάζετε πάντα το πιατάκι της γλάστρας ώστε να μην κρατάει νερό. Λιπάνετε τους καλοκαιρινούς μήνες  με μη ασβεστούχο λίπασμα μια φορά τη βδομάδα και την άνοιξη αλλάξτε γλάστρα, αν είναι απαραίτητο.
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με μοσχεύματα και σπόρο.








0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.