Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ιανουάριος




Κηπουρική του μήνα:

Αφού έχουν αρχίσει να πέφτουν τα φύλλα ξεκινάμε να κλαδεύουμε τους θάμνους και τα αναρριχώμενα. Όσο αφορά το πότισμα καλό για τα φυτά μας είναι να τα ποτίζουμε νωρίς το πρωί ούτως ώστε να χουν προλάβει να απορροφήσουν το νερό που χρειάζονται πρότου νυχτώσει και πέσει πολύ η θερμοκρασία. Είναι η κατάλληλη εποχή να ξεκινήσουμε να λιπαίνουμε το χώμα προσθέτοντας κοπριά ή κομπόστ ωστε να ενισχυθεί με τα κατάλληλα οργανικά στοιχεία που χρειάζεται. Επίσης προετοιμάζουμε την γη για φύτευση των χειμερινών και ανοιξιάτικων φυτών δημιουργώντας υπερηψωμένα παρτέρια που βοηθούν στην καλύτερη αποστράγγιση του χώματος.
Βγάζουμε το γιορτινό κυπαρισσάκι στο μπαλκόνι αφού τα κωνοφόρα χρειάζονται κρύο για να αντέξουν. Αν μας ξεραθεί κόβουμε τα κλαδιά και τα ρίχνουμε στην κομποστοποίηση.

Φύτευση του μήνα:

 Ξεκινάμε να φυτεύουμε τους σπόρους μας από (ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες) μέσα σε ένα σπορείο 1Χ1 και 30 εκατοστά βάθος τοποθετώντας περιμετρικά τάβλες 1Χ1 και ύψος 25 εκατοστά. Κάτω κάτω στον λάκκο ρίχνουμε την κοπριά από πάνω το χώμα και τέλος πάνω πάνω βάζουμε τα γλαστράκια μας με τους σπόρους. Τα σκεπάζουμε με τζάμι ή νάυλον το οποίο το ανοίγουμε λίγο κάθε μέρα. Σε περίπου 2 μήνες τα λαχανικά μας είναι έτοιμα για την επόμενη μεταφύτευση.
Μεταφυτεύουμε σε εξωτερικό χώρο τα κρεμμύδια, σέλινα, μαρούλια και την ετήσια γαριφαλιά. Προμηθευόμαστε μικρά πλαστικά γλαστράκια στα οποία θα φυτεύσουμε τους σπόρους μας που θα είναι έτοιμοι για μεταφύτευση την Άνοιξη. Φυτεύουμε ντάλιες, κάννες, ανθεκτικούς θάμνους (τσιντόνια και βερονίκη) και ανεμώνες που θα ανθίσουν την Άνοιξη. Τέλη του μήνα ξεκινάμε να φυτεύουμε γυμνόριζες τριανταφυλλιές, αναρριχώμενα, οπωροφόρα, εσπεριδοειδή και τα πρώιμα λαχανικά μας. Όταν περάσουν τα μεγάλα κρύα ξεκινάμε να φυτεύουμε ροδιές, δαμασκηνιές, αχλαδιές, μηλιές, βερικοκιές και ροδακινιές.

Άνθιση του μήνα:

 Έτοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: τα ραδίκια, αντίδια, μαρούλια, καρότα, σέσκουλα, σπανάκι, σέλινο, αρακάς, κουνουπίδια, μπρόκολα, ραπανάκια και τα λάχανα.
            Ποτίζουμε συχνότερα τις ορχιδέες αφού είναι η εποχή που ανθίζουν. Αερίζουμε σκαλίζοντας το χώμα στις φρέζες, ζουμπούλια και νάρκισσους αφού είναι η εποχή που πετούν τα πρώτα ανθάκια και τα προστατεύουμε από τον αέρα και την βροχή.
Μηλιές, αχλαδιές και ροδακινιές τις ελέγχουμε για τυχόν ασθένειες ούτως ώστε να προλάβουμε να τις ψεκάσουμε πριν προλάβουν να βγάλουν τα μπουμπούκια. Στις γλάστρες μας ανθισμένα είναι τα χρυσάνθεμα τα οποία και όταν ξεραθούν τα κλαδεύουμε ώστε να ανθίσουν ξανά,  ο πανσές, το Erica carnea, το κυκλάμινο όπου και αυτό αν κόβουμε από χαμηλά τα ξεραμένα λουλούδια θα ανθίζει συνέχεια μέχρι το καλοκαίρι που αντέχει συνήθως.  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.