Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Ιούλιος


Κηπουρική του μήνα:

Αυτό τον μήνα η θερμοκρασία έχει ανέβει στα ύψη και όπως είναι λογικό τα φυτά μας διψούν περισσότερο, οπότε πρώτο και πολύ βασικό είναι το πότισμα. Ποτίζουμε καθημερινά όταν η θερμοκρασία έχει πέσει δηλαδή νωρίς το πρωί ή το απόγευμα προς βράδυ, ή ακόμα καλύτερα λίγο το πρωί και λίγο το βράδυ ούτως ώστε τα φυτά μας να έχουν την κατάλληλη υγρασία καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα κάποιο φυτό μας να ξεραθεί. Ελέγχουμε ότι το αυτόματο πότισμα λειτουργεί κανονικά.
Καλό είναι κάποια ευαίσθητα φυτά όπως για παράδειγμα την γαρδένια να την μεταφέρουμε σε κάποιο σκιερό μέρος του κήπου ώστε να έχει δροσιά.
Συνεχίζουμε να ποτίζουμε καθημερινά το γκαζον και να το κουρεύουμε τακτικά ούτως ώστε να το αναζωογονούμε αυτό τον πολύ ζεστό μήνα. Συνεχίζουμε να καθαρίζουμε πιο τακτικά όλα μας τα φυτά από τα ζιζάνια σκαλίζοντας (με σκαλιστήρι) ή βοτανίζοντας (με το χέρι). Σκαλίζουμε ελαφρώς το χώμα στο μποστάνι μας ούτως ώστε να αερίζεται καλά. Και τέλος δροσίζουμε λίγο τα δένδρα και τους θάμνους μας καταβρέχοντάς τα.

Φύτευση του μήνα:

Στο μποστάνι μας φυτεύουμε ραδίκια, λάχανα, κουνουπίδια, καρότα, ραπανάκια, παντζάρια και μπρόκολα, τα οποία θα είναι ετοιμα για μάζεμα και φάγωμα στις αρχές του Φθινοπώρου. Μην ξεχάσουμε να φυτέψουμε στο μποστάνι μας αρωματικά φυτά (βασιλικό, μέντα κ.τ.λ) που αποτρέπουν και απωθούν τα παράσιτα, τα ιπτάμενα και γενικά όλους τους μικροοργανισμούς. Τα λαχανικά τα οποία θα γευθούμε εμείς οι ίδιοι τα λιπαίνουμε μόνο με οργανικό λίπασμα που θα προμηθευτούμε από ειδικά καταστήματα και όχι με χημικά.
Για να δώσουμε χρώμα στον κήπο ή την βεράντα μας μπορούμε να φυτέψουμε μόνο εποχιακά λουλούδια αυτή την εποχή ή να μεταφυτέψουμε τα Ανοιξιάτικά μας λουλούδια, εννοείται πως αυτές τις δουλειές τις κάνουμε τις απογευματινές ώρες που δεν καίει ο ήλιος.

Άνθιση του μήνα:

            Ο Ιούλιος είναι ο μήνας άνθισης του βασιλικού (που διώχνει και τα κουνούπια), θυμαριού, ιβίσκου, υπέρικου, λαγκεστρέμιας και βουδλέϊας.
            Όσο αφορά το μποστάνι μας, ετοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: τα αγγούρια, τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.