Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα το φθινόπωρο

Η αλλαγή του χρώματος οφείλεται στο ότι μικραίνει η μέρα.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αλλάζει το χρώμα των φύλλων στα δέντρα το φθινόπωρο; Γιατί το πράσινο γίνεται, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο;

Την απάντηση δίνει ο συντάκτης του Scientific American, Mark Fischetti, ο οποίος εξηγεί γιατί τα δέντρα συμπεριφέρονται σαν «χαμαιλέοντες».

Το χρώμα στα φύλλα των φυτών οφείλεται σε τρεις χημικές ουσίες: στη χλωροφύλλη (που προσδίδει το πράσινο χρώμα) στα καροτενοειδή (κίτρινες, πορτοκαλί και καφετί αποχρώσεις) και στις ανθοκυανίνες (κόκκινο χρώμα).

Την άνοιξη και το καλοκαίρι παράγεται χλωροφύλλη σε μεγάλες ποσότητες. Στα φύλλα ωστόσο, υπάρχουν και τα καροτενοειδή, όμως σε μικρότερες ποσότητες και επικαλύπτονται από τη χλωροφύλλη. Γι’ αυτό το λόγο τα φύλλα έχουν πράσινο χρώμα.

Όταν μπει το φθινόπωρο και μικρύνει η διάρκεια της ημέρας, τα φυτά ελαττώνουν την παραγωγή χλωροφύλλης. Έτσι αρχίζουν να φαίνονται τα καροτενοειδή, που δίνουν το κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα στα φύλλα, και αρχίζουν να παράγονται και οι ανθοκυανίνες, που προσδίδουν σε κάποια φυτά κόκκινο χρώμα στα φύλλα.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.