Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Φεβρουάριος

Κηπουρική του μήνα:

Προστατεύουμε τα φυτά μας από το πολύ κρύο ώστε να μην καούν, καλύπτοντάς τα με ειδικά πανιά παγοπροστασίας. Σκαλίζουμε το χώμα καλά ώστε να απορροφά το νερό της βροχής. Εαν δεν βρέχει ποτίζουμε νωρίς το πρωί. Τα καινούργια φυτά που αγοράζουμε τα διατηρούμε όσο πιο πολύ ζεστά μπορούμε μέχρι να περάσουν το σοκ της μεταφύτευσης και να συνηθίσουν την διαφορά θερμοκρασίας του σπιτιού μας από το φυτώριο.
Λόγο του ότι από τον άλλο μηνα ξεκινάει η ανθοφορία κλαδεύουμε τα φυτά μας και ξεκινάμε την λίπανση ούτος ώστε να βοηθήσουμε τα φυτά μας να δυναμώσουν. Προσοχή, δεν κλαδεύουμε φυτά και θάμνους που έχουν Ανοιξιάτικη ανθοφορία γιατί τα μπουμπούκια τους είναι ήδη σχηματισμένα. Αντιθέτως κλαδεύουμε τα φυτά που ανθίζουν το Καλοκαίρι (γιασεμί, αγιόκλημα, αγγελική, μπουκαμβίλια, μηλιές, αχλαδιές, κληματαριές, ροδακινιές, κερασιές και όλα τα εσπεριδοειδή), αφαιρούμε πρώτα τα σπασμένα και ξερά βλαστάρια και μετά ορισμένα κλαδιά κυρίως στο κέντρο ώστε να αερίζονται καλά και να φτάνει παντού ο ήλιος. Τα ξερά φύλλα που κόψαμε τα βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης ώστε να απομονώσουμε τα μικρόβια και τις εστίες μολύνσεων από τα έντομα. Αν έχουν εμφανιστεί μυρμήγκια ρίχνουμε ξύδι ή ταλκ. Το ξύδι εξαφανίζει τα ζιζάνια αλλά λόγο του ότι αλλάζει την αλκαλικότητα του εδάφους το χρησιμοποιούμε με μέτρο.
Μετά από κάθε κλάδεμα καθαρίζουμε καλά και λαδώνουμε τα εργαλέια μας ώστε να τα διατηρήσουμε σαν καινούργια. Τα πιατάκια και τα στηρίγματα των φυτών μας τα καθαρίζουμε καλά για να φύγουν τα έντομα που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Πριν αρχίσουμε να φυτεύουμε τα καινούργια μας φυτά και εφόσον έχουν σταματήσει οι βροχές σκάβουμε ελαφρά το χώμα και προσθέτουμε λίπασμα ή κοπριά ώστε να διοχετεύσουμε τα θρεπτικά συστατικά στο χώμα.

Φύτευση του μήνα:

 Ξεκινάμε να φυτεύουμε τους σπόρους μας σε εξωτερικό χώρο από (παντζάρια, αγκινάρες, κουκιά, φασόλια, σπαράγγια και πατάτες), μέσα σε ένα σπορείο φυτεύουμε (βασιλικό, ντομάτα, πιπεριά, πράσο, πετούνια, ετήσιο γαρύφαλλο και μελιτζάνα). Όταν τα φυτά μας σχηματιστούν τα μεταφέρουμε σε ατομικά γλαστράκια.
Όσο αφορά τους σπόρους λαχανικών σκάβουμε με το δάχτυλό μας ένα μικρό λακκάκι και ρίχνουμε 2-3 σπόρους. Εφόσον τώρα έχουμε σπορόφυτα ανοίγουμε πιο μεγάλο λάκκο, αφαιρούμε προσεκτικά το φυτό και το τοποθετούμε στο χώμα πιέζοντάς το καλά. Όταν οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες φτάσουν το μισό  μέτρο περίπου τις στηρίζουμε. Μεταφυτεύουμε μαρούλια, κρεμμύδια και σκόρδα σε εξωτερικό χώρο ρίχνοντας ειδικό λίπασμα.
Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτεύσουμε τους σπόρους που θα μεταφυτευθούν τον Απρίλιο, όπως επίσης και τους ανοιξιάτικους βολβούς (μιγκέ, δισέντρα, λίλιουμ κτλ). Στο τέλος του μήνα φυτεύουμε θάμνους και δένδρα που ανθίζουν νωρίς την Άνοιξη (κουτσουπιές, αμυγδαλιές, μανόλιες κτλ)

Άνθιση του μήνα:

 Έτοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: (ο αρακάς, τα καρότα, τα αντίδια, το σπανάκι, το σέλινο, το σέσκουλο, τα κουνουπίδια, τα μπρόκολα, τα ραπανάκια, τα λάχανα, τα ραδίκια και η  ρόκα). Στα μέσα του μήνα θα αρχίσουν να ανθίζουν τα φυτα που είχαμε φυτέψει το Φθινόπωρο (νάρκισσοι, φρέζιες, υάκινθοι κτλ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.