Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πότισμα των φυτών σε γλάστρα

Τα φυτά δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες ποτίσματος και αυτό εξαρ­τάται από την κατασκευή και τα φύλλα τους . Τα φυτά με πολλά και τρυφερά φύλλα θέλουν αρκετό νερό, αντιθέτως τα φυτά με φύλλα δερματώδη, σκληρά και τραχιά, θέλουν λιγότερο. Οι Κάκτοι και όλα τα Παχύφυτα, εξ αιτίας των βλαστών και των φύλλων τους θέλουν πολύ λίγο νερό, ενώ τα υδροχαρή φυτά αντιθέτως θέλουν πάρα πολύ.
Όταν τα φυτά βρίσκονται στην φάση της ανθοφορίας χρειάζονται πολύ νερό. Για παράδειγμα οι Ορτανσίες, πού έχουν μεγάλα φύλλα, χρειάζονται καθημερινό πότισμα ή και δύο φορές την ήμερα ανάλογα με το αν διατη­ρούνται σε θερμό περιβάλλον . Όταν όμως βρίσκονται στην εποχή πού σχηματίζονται τα μπουμπούκια το πολύ νερό δεν τα ευνοεί και γι’ αυτό δεν πρέπει να ποτίζονται συχνά.
Την περίοδο της ενεργού βλα­στήσεως (Μάρτιο έως τον Οκτώβριο), χρειάζονται περισσότερο νερό, από ότι κατά την περίοδο αναπαύσεως. Όλα τα φυτά χρειάζονται μια περίοδο αναπαύσεως την οποία πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να ρυθμίζουμε σωστά την συντήρησή τους. Συνήθως η σωστή περίοδος είναι τον Χειμώνα (Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο). Τον Χειμώνα περιορίζουμε το πότισμα και δεν λιπαίνουμε ποτέ.
Πάντα ανάλογα με την θερμοκρασία ρυθμίζουμε την συχνότητα του ποτίσματος. Το Καλοκαίρι που είναι πολύ ζεστή εποχή ποτίζουμε πιο τακτικά, ενώ τον Χειμώνα που είναι εποχή κρύου και υγρασίας πιο αραιά.
Όταν φυτεύουμε ένα φυτό χρειάζεται πολύ λιγότερο νερό σε αντίθεση με ένα φυτό πού έχει αναπτύξει εντελώς το ριζικό του σύστημα. Επίσης, όταν ένα φυτό βρίσκεται σε μικρή γλάστρα και έχει μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη χρειάζεται ίσως και 2 φορές την ημέρα πότισμα, ενώ αντιθέτως ενα φυτό με μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη σε μεγάλη γλάστρα όχι τόσο συχνό πότισμα. Το νερό στις πήλινες γλάστρες εξατμίζεται γρηγορότερα από τα τοιχώματα, και γι' αυτό θέλουν συχνότερο πότισμα.
Συνήθως τα φυτά μας δείχνουν με τα φύλλα τους αν διψούν ή όχι. Για παράδειγμα ένα φυτό με όρθια και καταπράσινα φύλλα δεν διψάει, ενώ αντιθέτως τα φυτά με γερμένα και άχρωμα φύλλα διψάει. Ο πιο σωστός τρόπος για να καταλάβουμε αν το φυτό θέλει πότισμα είναι ο κλασσικός, δηλαδή το χώμα. Αν με την αφή και πιο συγκεκριμένα βάζοντας μέσα στο χώμα το δάκτυλο μας περίπου 3-5 εκατοστά, το χώμα είναι στεγνό τότε το φυτό μας θέλει πότισμα, ενώ αντιθέτως αν το χώμα είναι υγρό τότε δεν θέλει πότισμα. Άλλος τρόπος είναι χτυπώντας την γλάστρα, αν ο ήχος είναι ξηρός σημαίνει ότι το φυτό χρειάζεται πότισμα.
Δεν ξεχνάμε ΠΟΤΕ τον κανόνα: «ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΤΟ ΦΥΤΟ ΔΙΨΑΕΙ»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.