Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Συμβουλές κλαδέματος

Πολλοί όταν ακούνε την λέξη «κλάδεμα» πανικοβάλονται ότι θα κάνουν κακό στα φυτά. Μεγάλο λάθος διότι το κλάδεμα είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Κλαδεύοντας τα φυτά σας, τα βοηθάτε να αναπτυχθούν καλύτερα, γενικώς τα ανανεώνετε δίνοντάς τους δύναμη και ζωντάνια. Οδηγίες δεν υπάρχουν παρά μόνο συμβουλές. Οι παλιοί συνήθιζαν να λένε ότι: «Το κλάδεμα θέλει μάτι, καλό χέρι και σκληρή καρδιά». Η ματιά σας θα σας δείξει ποια κλαδιά πρέπει να κλαδέψετε, ενώ η εμπειρία και η προσοχή θα σας βοηθήσουν ώστε να μην τραυματίσετε το φυτό. Η εμπειρία είναι γνωστό ότι αποκτάται με την πρακτική και κάνοντας λάθη. Τα λάθη θα σας βοηθήσουν να μάθετε τις ανάγκες των φυτών και το σωστό τρόπο κλαδέματος. Συνήθεις ερωτήσεις:

1)    Πότε πρέπει να κλαδέψω;

            Κλαδεύετε πάντα τον χειμώνα, γιατί πολύ απλά οι λειτουργίες των φυτών ελαχιστοποιούνται. Βέβαια εξαρτάται πάντα από τα είδη των φυτών που έχουμε. Υπάρχουν φυτά που ανθίζουν τον χειμώνα, αυτά τα φυτά εννοείται πως δεν κλαδεύονται τον χειμώνα παρά μόνο όταν τελειώσει η ανθοφορία τους. Κάποια άλλα φυτά έχουν ανάγκη ανανέωσης κάθε 2-3 χρόνια οπότε και κλαδεύονται. Τα φυλλοβόλα φυτά κλαδεύονται τον χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο, αντιθέτως τα αειθαλή μπορούν να κλαδευτούν και τον υπόλοιπο χρόνο πάντα ελέγχοντας τις καιρικές συνθήκες, ή την ανθοφορία τους κ.ά.).

2)    Γιατί πρέπει να κλαδέψω;

Κλαδεύοντας ένα φυτό το βοηθάμε ώστε να διαμορφωθεί και να διατηρήσει ένα ωραίο σχήμα. Επίσης ελέγχουμε το μέγεθος και το ύψος του και το κατευθύνουμε προς την επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε (πχ τα αναρριχώμενα φυτά). Γενικά το κλάδεμα είναι απαραίτητο για την ζωή του φυτού. Πρέπει να αφαιρούνται τα κλαδιά που δεν χρειάζονται. Δηλαδή τα ξερά, όσα έχουν κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών.
Κλαδεύοντας ένα φυτό, ανανεώνεται και αναπτύσσεται καλύτερα, καθώς βοηθούμε την βλάστηση και την ανθοφορία του. Στόχος του κλαδέματος είναι, να δημιουργηθεί ένα φυτό που να έχει πλούσιο φύλλωμα, βλάστηση, και έντονη ανθοφορία. Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το κλάδεμα βοηθάει στον σωστό αερισμό και φωτισμό του φυτού.

3)    Πώς πρέπει να κλαδέψω;

Βασικός κανόνας είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να κόβουμε τα κλαδιά με τα χέρια, ούτε με μη κηπευτικά εργαλεία γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να τραυματίσουμε το φυτό μας. Χρησιμοποιούμε πάντα ένα καλό ψαλίδι κλαδέματος. Κάποιες σωστές συμβουλές κλαδέματος είναι:
a)    Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων.
b)    Κάνουμε την τομή πάνω και λοξά με αντίθετη κατεύθυνση από το σημείο που βγαίνει ο νέος βλαστός ή το λουλούδι.
c)    Τα κλαδιά τα κόβουμε από τη βάση τους και όχι όπου τύχει.
d)    Αφαιρούμε πρώτα τα ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά κλαδιά. 
Τέλος αφαιρούμε και κάποια υγιή κλαδιά, για πιο έντονη ανθοφορία. 

4)     Τι εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούμε;

a)    Χρησιμοποιούμε ειδικό κηπουρικό ψαλίδι κλαδέματος καλής ποιότητας, με το οποίο δεν κόβουμε ποτέ άλλα υλικά διότι  μπορεί να χαλάσουν τη λάμα του. Στο τέλος του κλαδέματος, το καθαρίζουμε καλά για να φύγουν τα διάφορα υπολείμματα και το απολυμαίνουμε με οινόπνευμα.
b)    Για τα χοντρά και σκληρά κλαδιά χρησιμοποιούμε ειδικό κηπουρικό πριόνι. Πρέπει να έχει ειδική λάμα ούτως ώστε να κάνει λεία τομή. 
c)    Τελειώνοντας το κλάδεμα καλό θα είναι να προμηθευτούμε ειδική αλοιφή επούλωσης τομών. Μέχρι να επουλωθεί  η πληγή, η αλοιφή εμποδίζει να έρθει το ξύλο σε επαφή με υγρασία και ασθένειες.
d)    Καλό για μας είναι να φοράμε γάντια όταν κλαδεύουμε ώστε να προστατεύονται τα χέρια μας.





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.