Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Αυτόματο πότισμα των φυτών κατά την απουσία σας


Ήρθε η ώρα των διακοπών και όλοι αναρωτιόμαστε: Και τώρα που θα λείπω ποιος θα ποτίζει τα φυτά μου: Παρακάτω εξηγώ 2-3 σχετικά εύκολους τρόπους να ποτίζονται τα φυτά σας όσο καιρό θα λείπετε.


      1)    Μπορείτε να τοποθετήσετε αυτόματο πότισμα, που κατά την γνώμη μου είναι μια ιδανική λύση που μπορεί να υπάρχει και σε μόνιμη βάση. Τοποθετώντας αυτόματο πότισμα, ρυθμίζουμε την ώρα, διάρκεια και συχνότητα ποτίσματος των φυτών μας πολύ εύκολα κάνοντας και οικονομία στο νερό αυτή την δύσκολη εποχή που όλοι ζούμε. Ρυθμίζουμε τα μπεκάκια (την ποσότητα του νερού) ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας ή του φυτού μας, επειδή το κάθε είδος φυτού έχει διαφορετικές ανάγκες σε νερό. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, οπωσδήποτε ρωτήστε τον πωλητή ποιος προγραμματιστής και ποια σωλήνα είναι ιδανικά για τα φυτά που έχετε  και μετά η εγκατάσταση είναι σχετικά εύκολη διαβάζοντας πάντα το εγχειρίδιο χρήσης. Το κόστος εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και από το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος που θέλουμε να ποτίσουμε. Βέβαια συμφέρει περισσότερο από το να ποτίζουμε μόνοι μας από πλευράς οικονομίας του νερού. 




2)    Εκτός το αυτόματο πότισμα που κατά την γνώμη μου είναι η πιο ιδανική λύση, μια άλλη οικονομική λύση είναι: Να αξιοποιήσουμε μερικά άδεια μπουκάλια του ενάμιση λίτρου που έχουμε φυλλάξει. Τα γεμίζουμε με νερό και βιδώνουμε τους σταλάκτες που έχουμε προμηθευτεί στο μπουκάλι. Πρόκειται για πλαστικά εξαρτήματα κωνικού σχήματος που βιδώνουν σε πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών ή εμφιαλωμένων νερών ενάμισι ή δύο λίτρων. Τοποθετώντας το μπουκάλι ανάποδα και στερεώνοντας το καλά με το κωνικό εξάρτημα μέσα στο χώμα, το νερό απελευθερώνεται σιγά-σιγά και με αυτόν τον τρόπο το φυτό μας καθημερινά τραβάει όσο νερό χρειάζεται. Καλό θα είναι, να σκεπάσουμε την γλάστρα με μεγάλα βότσαλα ούτως ώστε να μην εξατμίζεται η υγρασία γρήγορα. Το νερό θα φτάσει περίπου για καμιά εβδομάδα.



3)    Μια άλλη οικονομική λύση είναι να γεμίσουμε μια λεκάνη με νερό για κάθε φυτό και να βάλουμε την γλάστρα μέσα, με αυτόν τον τρόπο το φυτό μας καθημερινά θα τραβάει όσο νερό χρειάζεται. Εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε την μπανιέρα του σπιτιού με λίγο νερό και αφού κλείσουμε την τάπα να μεταφέρουμε εκεί τις γλάστρες για να τραβάνε καθημερινά όσο νερό χρειάζονται. Οπωσδήποτε πρέπει να αφήσουμε λίγο το παράθυρο ανοιχτό για να αερίζονται τα φυτά. Αυτή η λύση δεν είναι ιδανική αν λείπουμε πολλές μέρες γιατί το νερό με την πολύ ζέστη θα εξατμιστεί γρήγορα.




4)  Μία άλλη λύση είναι να τοποθετήσουμε κουβάδες με νερό ή ειδικές πλαστικές σακούλες δίπλα σε κάθε γλάστρα και να τα συνδέσουμε με την γλάστρα με ένα φυτίλι που θα έχουμε προμηθευτεί ούτως ώστε πάλι το φυτό μας να τραβάει όσο νερό χρειάζεται.





    5)    Για περισσότερες από 15 ημέρες απουσίας μας μια σωστή λύση είναι να χρησιμοποιήθούν κάποιοι κρύσταλλοι νερού. Εφαρμόζονται σε όλα τα φυτά είτε είναι σε γλάστρες, είτε είναι φυτεμένα στον κήπο μας. Οι κρύσταλλοι νερού μοιάζουν με τους κόκκους λευκής ζάχαρης και λειτουργούν σαν δεξαμενές νερού αφού έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν εκατοντάδες φορές το βάρος τους σε νερό και να το αποδεσμεύσουν σταδιακά μέχρι και σε διάστημα 3-4 εβδομάδων. Σκάβουμε μικρές τρυπούλες σε λίγο βάθος και ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε γλάστρα. Αμέσως μετά ποτίζουμε καλά το φυτό και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μετά από 1-2 ώρες. Οι κρύσταλλοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε βάζα με φυτά.



   6)    Τέλος μια άλλη αλλά αρκετά ακριβή λύση είναι οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες. Πρόκειται για πλαστικές γλάστρες που διαθέτουν εσωτερική δεξαμενή, έτσι ώστε οι ρίζες του φυτού να τροφοδοτούνται με το απαραίτητο νερό. Η αυτονομία μπορεί να φτάσει και τον ένα μήνα.



Τελειώνοντας, όλους τους παραπάνω τρόπους ποτίσματος κατά την απουσία μας, επιβάλλεται να τους έχουμε δοκιμάσει λίγο καιρό πριν λείψουμε ώστε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή κάποια λάθος ρύθμιση να έχουμε το χρονικό περιθώριο να τα διορθώσουμε.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.