Ελληνική ονομασία: Σφενδάμι
πλατανοειδές
Επιστημονική ονομασία: Acer platanoides
Οικογένεια: Aceraceae
Επιστημονική ονομασία: Acer platanoides
Οικογένεια: Aceraceae
Δένδο φωτόφυλλο
χωρίς πολλές απαιτήσεις μπορεί να αντέξει στην μέτρια σκίαση, σε ισχυρούς ανέμους
και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μπορεί να αναπτυχθεί σε μια μεγάλη ποικιλία
εδαφών. Καλύτερη όμως ανάπτυξη παρουσιάζει σε ελαφριά αμμώδη, μέτρια αργιλώδη
έως και βαριά πηλώδη, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, με αρκετά θρεπτικά
συστατικά. Χρειάζεται μέτρια υγρασία εδάφους.
Ανθίζει
τον Απρίλιο και Μάιο και τα άνθη του σχηματίζουν κορύμβους.. Ο καρπός
αποτελείται από δύο πτερυγιόμορφα μονόσπερμα κάρυα που ονομάζονται σαμάρια. Οι
σπόροι ωριμάζουν τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και διατηρούνται στο δένδρο για
αρκετούς μήνες.
Ο χυμός
του χρησιμοποιείται στην οινοπνευματοποιία και στη ζαχαροπλαστική. Ως
προς το ξύλο θεωρείται χαμηλής αξίας φυτό. Χρησιμοποιείται
κυρίως για αντιανεμική προστασία, άλλων καλλιεργειών και για την παραγωγή
γλυκαντικών ουσιών. Προτιμάται η φύτευσή του σε πόλεις για δημιουργία σκιάς,
κατά μήκος των δρόμων ή γύρω από βιομηχανικές μονάδες επειδή αντέχει στην
ατμοσφαιρική ρύπανση. Το πυκνό φύλλωμα με τα
μεγάλα πεντάλοβα φύλλα και η μεγάλη και στρογγυλή κόμη το κάνουν ιδιαίτερα
κατάλληλο δένδρο για διακοσμητικές αναδασώσεις.
Πολλαπλασιάζεται με
μοσχεύματα ή φύτευση σπόρων. Τα μοσχεύματα πρέπει να προέρχονται από νεαρά
υγιή φυτά. Οι σπόροι πρέπει να συλλέγονται αφού ωριμάσουν (μετά τον Οκτώβριο),
αλλιώς η φυτρωτικότητα μειώνεται σημαντικά. Αφού ξεραθούν, τοποθετούνται σε
σάκους σε ξηρό και δροσερό μέρος. Πριν τη χειμερινή αποθήκευση πρέπει να
εμποτιστούν τουλάχιστον για 24 ώρες. Ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης θεωρούνται
όταν η διάρκεια δε ξεπερνά τους 4 μήνες και η θερμοκρασία διατηρείται κάτω από
8ο C. Η σπορά γίνεται στο τέλος του χειμώνα, όταν εξαλείφεται ο κίνδυνος των
όψιμων παγετών. Οι σπόροι αρχίζουν να φυτρώνουν περίπου ένα μήνα μετά τη
φύτευση. Εάν οι σπόροι συλλεχθούν πριν την ωρίμανσή τους πρέπει να στρωματωθούν αμέσως για τρεις τουλάχιστον μήνες και στη συνέχεια τοποθετούνται μέχρι να
σπαρθούν, σε ψυγείο.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.