Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μονστέρα - Monstera


Η μονστέρα ή monstera είναι ένα αργής ανάπτυξης φυτό εσωτερικού χώρου κατάγεται από τις τροπικές περιοχές του Μεξικού και ανήκει στην οικογένεια των αροειδών. Τα νεαρά φύλλα έχουν σχήμα καρδιάς που με τον καιρό σχηματίζουν ανοίγματα ανάμεσα στις νευρώσεις και βαθιές σχισμές. Είναι γυαλιστερά με υφή δέρματος, δεν πέφτουν και μπορούν να φτάσουν τα 60 εκατοστά ύψος. Όταν φτάσουν σε μεγάλη ηλικία σχηματίζουν εναέριες ρίζες, οι οποίες μόλις αγγίξουν το χώμα, προσκολλώνται και απορροφούν θρεπτικά συστατικά. Τα μεγάλα και ώριμα φυτά βγάζουν άνθη και καρπούς.
Καλλιεργείται σε φωτεινούς αλλα και σε σκιερούς εσωτερικούς χώρους Τα φύλλα της μεγαλώνουν γρήγορα εφόσον δέχονται αρκετό φως αλλά όχι απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ηλίου. Χρειάζεται αρκετή υγρασία αλλά και καλή στήριξη εφόσον αναρριχάται. Ποτίζουμε καλά με χλιαρό νερό το καλοκαίρι εφόσον το χώμα αρχίσει να στεγνώνει, ενώ τον χειμώνα περιορίζουμε το πότισμα. Λιπαίνετε από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο κάθε 15 ημέρες ώστε να βοηθήσετε το φυτό. Σημαντικό είναι τα φύλλα της να ψεκάζονται και να καθαρίζονται με χλιαρό νερό και πάνω και κάτω ώστε να περιορίσουμε τις ασθένειες. Μεταφυτεύστε σε καινούργια γλάστρα  κάθε χρόνο, ενώ αργότερα κάθε 2-3 χρόνια.
Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα  από τους βλαστούς της βάσης αρκεί να είναι γύρω στα 15εκατοστά ή και αν την μπολιάσετε. Βάλτε τις εναέριες ρίζες στο χώμα ή στο νερό.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.