Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Δεκέμβριος


Κηπουρική του μήνα:

Ο Χειμώνας μπήκε δυνατά και γι ‘αυτό τον λόγο πρέπει να κάνουμε κάποιες αναγκαστικές εργασιές. Σκαλίζουμε το χώμα ώστε να αεριστεί καλά και να μπορεί να απορροφηθεί καλά το βρόχινο νερό και αμέσως μετά καθαρίζουμε πολύ καλά τα εργαλεία μας ώστε να φύγει η σκουριά για να τα ‘χουμε και του χρόνου σε άριστη κατάσταση. Τις γλάστρες εσωτερικού χώρου καταρχήν τις απομακρύνουμε από τα θερμαντικά σώματα και από τα παράθυρα που την νύχτα τραβούν την υγρασία, ύστερα τις ποτίζουμε συχνότερα γιατί η θέρμανση και ο μη καλός αερισμός του χώρου (λόγο του κρύου) ξηραίνουν πολύ την ατμόσφαιρα.
Τα αναρριχώμενα φυτά μας τα στηρίζουμε καλά σε πέργκολες, τοίχους ή κάπου αλλού ώστε να προστατευτούν από τον αέρα και να μην σπάσουν. Στα γυμνά μας τώρα πια δένδρα (φυλλοβόλα) προσπαθούμε να προστατέψουμε τις ρίζες από το κρύο καλύπτοντας τους κορμούς με πεσμένα φύλλα, κλαδιά κτλ. Προμηθευόμαστε πλαστικό ή κάποιο πανί ούτως ώστε αν χιονίσει να σκεπάσουμε αμέσως τα φυτά του μπαλκονιού ή της βεράντας μας για να μην παγώσουν.
Τις μπουκαμβίλιες τις σκεπάζουμε για να μην καούν από το κρύο. Αυτή την εποχή μεταφυτεύουμε τα φυτά που χρειάζονται μεγαλύτερη γλάστρα αλλά και τα παχύφυτα και κάκτους. Η στάχτη από το τζάκι σε ανάμειξη με την τύρφη από τα φύλλα μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό αυτοσχέδιο λίπασμα.
Μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ στα φυτά που βρέχονται από την βροχή και γενικώς από την πολύ υγρασία, ελέγχουμε κάθε μέρα τα πιατάκια από τις γλάστρες μας ώστε να είναι στεγνά. Θα βοηθήσει πολύ αν δεν θέλουμε να τα βγάλουμε τελείως αυτή την εποχή ή δεν μπορούμε κάθε μέρα να τα ελέγχουμε, να βάλουμε κάποιο τούβλο ή ακόμα και κάποια πέτρα ούτως ώστε να έχει απόσταση η γλάστρα από το πιατάκι.

Φύτευση του μήνα:

Τα τελευταία μας οπωροφόρα και εσπεριδοειδή τα καλλιεργούμε τώρα. Δεν ξεχνάμε όπως είπαμε παραπάνω να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που χιονίσει.
Αν έχουμε μεγάλο κενό χώρο στον κήπο μας μπορούμε να φυτέψουμε κάποια κωνοφόρα (κυπαρίσσι, έλατο, κέδρο, πεύκο κτλ). Αν θέλουμε και τον Χειμώνα όμορφα χρώματα τότε φυτεύουμε βιολέτες, χρωματιστές πρίμουλες, ακόμη και τον αρωματικό άλυσο (που θα γίνει πολύ ωραίος αν φυτευτεί ψηλά αφού έχει την ικανότητα να κρέμεται).
Λόγο της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διανύουμε μπορούμε να φυτεύουμε και να κάνουμε οικονομία ταυτόχρονα αγοράζοντας δένδρα (μηλιά, αμυγδαλιά, αμπέλι, δαμασκηνιά, καστανιά) τα οποία αυτή την εποχή δεν έχουν φύλλα και πωλούνται φθηνότερα.
Τέλος καλό θα ήταν στο μποστάνι μας να σκάψουμε κάποια αυλάκια περιμετρικά από τα λαχανικά μας ώστε να μην λιμνάζουν τα νερά της βροχής και τα πνίξουν.

Άνθιση του μήνα:

             Έτοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: τα ραδίκια, τα αντίδια, τα καρότα, τα κουκιά, ο μαϊντανός, ο άνηθος και ο μάραθος
Πανέμορφους χρωματισμούς αυτή την εποχή μας προσφέρει η κουτσουπιά, η οποία κρατάει τα πανέμορφα μοβ λουλούδια της μέχρι και το τέλος του μήνα αφού μετά θα ξεραθεί και θα ξανά ανθίσει την Άνοιξη. Αζαλέες, καμέλιες και τα γκι μας προσφέρουν επίσης πολύ όμορφα χρώματα. Καταπράσινο κήπο ή φράχτη τον Χειμώνα θα έχουμε αν φυτέψουμε λέϊλαντ.
Τα Χειμωνιάτικα μας φυτά όταν ξεραθούν, μαζεύουμε τους σπόρους ώστε να τους φυτέψουμε την επόμενη χρονιά. Όπως επίσης το κυκλάμινο και το αλεξανδρινό όταν ξεραθούν τα κρατάμε γιατί σαν πολυετή φυτά που είναι την επόμενη χρονιά θα ανθίσουν ξανά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.