Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Σεφλέρα - Schefflera

     Η σεφλέρα είναι ένα τροπικό φυτό με καταγωγή από τη Μαλαισία. Είναι φυτό πολύ γνωστό και διαδεδομένο στην Ελλάδα. Έχει πράσινα οβάλ σαρκώδη φύλλα. Είναι φυτό εσωτερικού χώρου αλλά και στην βεράντα ή στον κήπο μας μπορεί να φτάσει πολύ εύκολα τα 2 μέτρα. Ενας μίσχος ξεκινάει από το κεντρικό κλαδί και διακλαδώνεται κυκλικά σε 4-5 φύλλα, σαν δάχτυλα ανθρώπινου χεριού. Πολύ συχνά συναντάμε σεφλέρες με σκούρα πράσινα φύλλα με ενδιάμεσες κίτρινες κηλίδες.
Χωρίς πολλές απαιτήσεις, για να αναπτυχθεί χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία αλλά να μην έρχεται σε επαφή με τις ακτίνες του ηλίου. Όταν την έχετε σαν φυτό εσωτερικού χώρου θέλει μεγάλη προσοχή κατά τους ζεστούς μήνες, να μην έρχεται σε επαφή με τις ακτίνες του ηλίου μέσα από τα τζάμια. Το τζάμι έχει την ιδιότητα να ανεβάζει ακόμη περισσότερο την θερμοκρασία με αποτέλεσμα πολύ συχνά να καίγονται τα φύλλα της. Είναι πολύ ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και γι ‘αυτό τον λόγο πότισμα θέλει μόνο όταν η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει και μεγάλη προσοχή να αδειάζετε το πιατάκι από το νερό. Φροντίζετε πάντα ο εσωτερικός χώρος που βρίσκεται το φυτό να έχει την κατάλληλη υγρασία. Υπάρχουν 2 τρόποι όπου μπορείτε να το πετύχετε: (1)  Τοποθετήσετε το φυτό πάνω σε 1 δίσκο με υγρά βότσαλα ή χονδρό χαλίκι. (2) Τοποθετήστε μεταλλικά δοχεία με νερό πάνω στα θερμαντικά σώματα ούτως ώστε καθώς το νερό ζεσταίνεται θα εξατμίζεται και τα φύλλα θα απορροφούν την υγρασία. Στους εξωτερικούς χώρους καλό θα ήταν τους ζεστούς μήνες να ψεκάζετε τα φύλλα της με νερό αφού έχει πέσει ο ήλιος.
Όσο αφορά την μεταφύτευση η σεφλέρα αντέχει στην ίδια γλάστρα για πολύ καιρό, αρκεί να φροντίζετε το χώμα της λιπαίνοντας το και προσθέτοντας καινούργιο χώμα στην επιφάνεια όταν χρειάζεται.  Μεταφύτευση κάνετε μόνο όταν οι ρίζες του φυτού βγουν στην επιφάνεια και φροντίστε η καινούργια γλάστρα να είναι 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από την αρχική και όχι μεγαλύτερη διότι θα αναπτυχθεί περισσότερο το ριζικό σύστημα σε βάρος του φυλλώματος. Τα κίτρινα φύλλα να τα αφαιρείτε τακτικά ώστε να βοηθήσετε το φυτό να μην σπαταλάει την ενέργεια του στα χαλασμένα φύλλα αλλά στα καινούργια.
Όσο αφορά το κλάδεμα αν θέλετε το φυτό σας να πάρει πιο φουντωτό σχήμα κλαδεύετε τις κορυφές των κεντρικών κλαδιών ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο το φύλλωμα των χαμηλότερων κλαδιών. Τις παραφυάδες που βγαίνουν από το χώμα δίπλα στον κορμό τις κόβετε, για να αναπτυχθεί καλύτερα το κεντρικό φυτό. Καλό θα ήταν την Άνοιξη που βγαίνουν τα νέα κλαδιά να τα δένετε για να πάρουν μεγαλώνοντας το σχήμα που θέλετε.
Λιπαίνετε με ειδικό λίπασμα για πράσινα φυτά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και 2-3 φορές το χρόνο προσθέστε λίγο σίδηρο για να αποφύγετε το κιτρίνισμα των φύλλων και να διατηρήσετε το πράσινο χρώμα τους.   
Η σεφλέρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις ασθένειες και πιο συγκεκριμένα στα κοκκοειδή και στη μελίγκρα.







Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Κόκκινο σκαθάρι στο Ρέθυμνο


Έχουν εντοπιστεί εκτεταμένες προσβολές σε πολλές περιοχές

Μεγάλη έξαρση έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με την προσβολή από το σκαθάρι των φοινικοειδών στο Ρέθυμνο, με τους ειδικούς από πλευράς του Δήμου να έχουν εντοπίσει εκτεταμένες προσβολές σε πολλές περιοχές και ιδιαίτερα εντός των ορίων του δήμου Ρεθύμνης.

Ο δήμος εφιστά την προσοχή όλων των κατόχων φοινικοειδών και τους καλεί να κάνουν σχολαστικούς ελέγχους στα δέντρα τους και σε περίπτωση που αντιληφθούν ύποπτα συμπτώματα, όπως φαγώματα στα φύλλα, μορφές του εντόμου όπως κουκούλια, χαρακτηριστικό θόρυβο καθώς η προνύμφη τρώει το εσωτερικό του φοίνικα, να ενημερώσουν άμεσα το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου, ώστε να λάβουν κατάλληλες οδηγίες αντιμετώπισης.

Ενημερώνει, επίσης, πως όσοι έχουν φοινικοειδή στο τελικό στάδιο προσβολής από το σκαθάρι, να προβούν, σύμφωνα και με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία, στο κόψιμο, κάψιμο ή θάψιμο σε βάθος τουλάχιστον δύο μέτρων των κατεστραμμένων δέντρων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οδηγίες μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι στα τηλέφωνα 28313-43820 & 28313-43822, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος με τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι η κατάλληλη για τη φροντίδα και προστασία από το σκαθάρι των συγκεκριμένων φυτών και δέντρων.

Τέλος, στην ιστοσελίδα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου www.bpi.gr ή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πλήθος στοιχείων για το πρόβλημα από το κόκκινο σκαθάρι και τρόπους δράσης για την προστασία των φοινικοειδών.