Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Ιβίσκος - Hibiscus


Ο ιβίσκος είναι Αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό, γένος που ανήκει στην τάξη Μαλαχώδη και στην οικογένεια Μαλαχοειδή με 200 είδη δέντρων, ποωδών φυτών και θάμνων. Η καταγωγή του είναι από την Ανατολική Ασία. Τα φύλλα του έχουν νευρώσεις, εναλλάσσονται και έχουν μίσχους. Τα άνθη του έχουν 5 μεγάλα πέταλα είναι σε σχήμα κώνου και έχουν χρωματισμούς κόκκινους, λευκούς, ροζ και κίτρινους. Τα περισσότερα είδη είναι θάμνοι και καλλωπιστικά φυτά. Ένα είδος ιβίσκου είναι και ημπάμια.
Το πιο κοινό είδος είναι ο Ιβίσκος ο συριακός (Hibiscus syriacus), (αλλιώς αλθαία), φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο καλλωπιστικό με πολύ ωραία μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, ή ροζ χρώματος. Ανθίζει το καλοκαίρι. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, τριγωνικά και οδοντωτά. Συνήθως φυτεύεται κατά μήκος των δρόμων. Ευαίσθητος στο ψύχος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη, ενώ είναι ανθεκτικός στην ξηρασία. Πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα, παραφυάδες και καταβολάδες.
Ο Ιβίσκος ο καννάβινος (Hibiscus cannabinus) είναι ποώδες μονοετές φυτό φτάνει σε ύψος τα 3,5 μέτρα τα φύλλα του συγκεντρώνονται στις κορυφές των βλαστών. Τα άνθη του είναι κίτρινα και στο κέντρο τους μοβ, βγαίνουν δε από τις μασχάλες των φύλων. Το φυτό είναι ιδιαίτερης οικονομικής σημασίας και καλλιεργείται σε περιοχές της Αφρικής για τις κλωστικές ίνες που βγαίνουν από το φλοιό του, γνωστές με την ονομασία κέναφ ή κανναβίτης Βομβάης. Οι καλύτερης ποιότητας ίνες λαμβάνονται την περίοδο της ανθοφορίας του φυτού. Έχουν μήκος ένα μέτρο χρώμα κιτρινωπό και εξαιρετική ανθεκτικότητα. Με αυτές κατασκευάζονται ανθεκτικά σακιά, σχοινιά και χαλιά. Από τα σπόρια του παρασκευάζονται ζωοτροφές.
Ο Ιβίσκος ο σινικός (Ιβίσκος το ρόδο-σινικό - Hibiscus rosa-sinensis) καλλιεργείται στην Κίνα και χρησιμοποιείται στην παρασκευή χαρτιού. Καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό για τα μεγάλα, συνήθως κόκκινα, άνθη του.
Ο ιβίσκος της Ερυθραίας (Ιβίσκος η σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa) καλλιεργείται για τα άνθη του από τα οποία παρασκευάζεται αφέψημα χωνευτικό και τονωτικό.
Κοινό καλλωπιστικό φυτό είναι και ιβίσκος ρόζα ή κινέζικη τριανταφυλλιά που φτάνει σε ύψος τα 4 μέτρα και καλλιεργείται για τα μεγάλα, όμορφα κωνικά του άνθη σε ποικιλία χρωμάτων. Το φυτό έχει υποστεί πολλές διασταυρώσεις και σήμερα υπάρχουν περίπου 800 είδη καλλιεργούμενων ποικιλιών.
Ο ιβίσκος ο τρισχιδής είναι μονοετές φυτό με πολλές διακλαδώσεις των βλαστών του που φέρουν πολλές τρίχες. Τα άνθη του έχουν χρώμα κόκκινο, λευκό ή κίτρινο και ανοίγουν όταν είναι στον ήλιο ενώ κλείνουν όταν είναι στη σκιά.









Πασιφλόρα - Ρολογιά

Η πασιφλόρα ή ρολογιά είναι φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό ταχείας ανάπτυξης με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα..
Έχει αρκετά μεγάλα άνθη διαμέτρου 10cm το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο, σε απαλό άσπρο-μπλέ-μοβ χρώμα, κίτρινους-πορτοκαλί καρπούς, που μοιάζουν με μικρά αυγά.
Οι βλαστοί διαθέτουν διακλαδισμένους έλικες που βοηθούν στην στήριξή του, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 10 μέτρα περίπου. Προσφύεται σε κικλιδώματα, πλαίσια, στέγαστρα, πέργκολες, τοίχους κτλ.
Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες αλλά και σε ημισκιασμένες θέσεις, σε εδάφη με λίγη υγρασία και σε πετρώδη. Θέλει μεγάλη προσοχή από τους παγετούς. Χαρακτηριστικό της είναι τα όμορφα και ιδιαίτερα λουλούδια που μοιάζουν με ρολόγια. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και ημιξυλώδη μοσχεύματα.








Ιούλιος


Κηπουρική του μήνα:

Αυτό τον μήνα η θερμοκρασία έχει ανέβει στα ύψη και όπως είναι λογικό τα φυτά μας διψούν περισσότερο, οπότε πρώτο και πολύ βασικό είναι το πότισμα. Ποτίζουμε καθημερινά όταν η θερμοκρασία έχει πέσει δηλαδή νωρίς το πρωί ή το απόγευμα προς βράδυ, ή ακόμα καλύτερα λίγο το πρωί και λίγο το βράδυ ούτως ώστε τα φυτά μας να έχουν την κατάλληλη υγρασία καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα κάποιο φυτό μας να ξεραθεί. Ελέγχουμε ότι το αυτόματο πότισμα λειτουργεί κανονικά.
Καλό είναι κάποια ευαίσθητα φυτά όπως για παράδειγμα την γαρδένια να την μεταφέρουμε σε κάποιο σκιερό μέρος του κήπου ώστε να έχει δροσιά.
Συνεχίζουμε να ποτίζουμε καθημερινά το γκαζον και να το κουρεύουμε τακτικά ούτως ώστε να το αναζωογονούμε αυτό τον πολύ ζεστό μήνα. Συνεχίζουμε να καθαρίζουμε πιο τακτικά όλα μας τα φυτά από τα ζιζάνια σκαλίζοντας (με σκαλιστήρι) ή βοτανίζοντας (με το χέρι). Σκαλίζουμε ελαφρώς το χώμα στο μποστάνι μας ούτως ώστε να αερίζεται καλά. Και τέλος δροσίζουμε λίγο τα δένδρα και τους θάμνους μας καταβρέχοντάς τα.

Φύτευση του μήνα:

Στο μποστάνι μας φυτεύουμε ραδίκια, λάχανα, κουνουπίδια, καρότα, ραπανάκια, παντζάρια και μπρόκολα, τα οποία θα είναι ετοιμα για μάζεμα και φάγωμα στις αρχές του Φθινοπώρου. Μην ξεχάσουμε να φυτέψουμε στο μποστάνι μας αρωματικά φυτά (βασιλικό, μέντα κ.τ.λ) που αποτρέπουν και απωθούν τα παράσιτα, τα ιπτάμενα και γενικά όλους τους μικροοργανισμούς. Τα λαχανικά τα οποία θα γευθούμε εμείς οι ίδιοι τα λιπαίνουμε μόνο με οργανικό λίπασμα που θα προμηθευτούμε από ειδικά καταστήματα και όχι με χημικά.
Για να δώσουμε χρώμα στον κήπο ή την βεράντα μας μπορούμε να φυτέψουμε μόνο εποχιακά λουλούδια αυτή την εποχή ή να μεταφυτέψουμε τα Ανοιξιάτικά μας λουλούδια, εννοείται πως αυτές τις δουλειές τις κάνουμε τις απογευματινές ώρες που δεν καίει ο ήλιος.

Άνθιση του μήνα:

            Ο Ιούλιος είναι ο μήνας άνθισης του βασιλικού (που διώχνει και τα κουνούπια), θυμαριού, ιβίσκου, υπέρικου, λαγκεστρέμιας και βουδλέϊας.
            Όσο αφορά το μποστάνι μας, ετοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: τα αγγούρια, τα κολοκύθια και οι μελιτζάνες.