Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Γκουζμάνια - Guzmania

     Η γκουζμάνια ή guzmania στην φύση ζει πάνω στους κορμούς ή στα κλαδιά μεγάλων δέντρων, κατάγεται από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής  και ανοίκει στην οικογένεια του ανανά. Έχει μακριά φύλλα όπου σχηματίζουν ψηλές και πλατιές ροζέτες που φτάνουν τα 50 εκατοστά ύψος, όπου συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό. Έχει πολύ όμορφα κόκκινα, πορτοκαλί ή κίτρινα βράκτια φύλλα, δημιουργώντας μια υπέροχη αντίθεση με τα γύρω φύλλα, τα οποία συνήθως διατηρούνται πολύ περισσότερο από τα ίδια τα άνθη.
Αναπτύσσεται σε φωτεινά έως ημισκιερά μέρη όπου υπάρχει ζεστό (από 18 βαθμούς Κελσίου και πάνω) και υγρό περιβάλλον. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης χρειάζεται πολύ καλό πότισμα (2 φορές την εβδομάδα) με μαλακό νερό και ψεκασμό των φύλλων της. Αντιθέτως τον χειμώνα ελλατώστε το πότισμα (1 φορά την εβδομάδα). Ποτίζετε στο κέντρο του ρόδακα. Το χώμα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση. Η λίπανση κάθε 15 ημέρες από Μάρτιο έως  Αύγουστο θα βοηθήσει το φυτό. Μεταφύτευση δεν χρειάζετε να κάνετε αφού το φυτό μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας πεθαίνει.
Πολλαπλασιάζεται, αποκολλώντας τις παραφυάδες που σχηματίζονται στη βάση του μητρικού φυτού και φυτεύοντάς τες σε άλλη γλάστρα όπου θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια μέχρι να ανθοφορήσουν.






Δράκαινα Μαρτζινάτα - Dracena Marginata

Η δράκαινα μαρτζινάτα ή dracena marginata είναι ένα πολύ διαδεδομένο όμορφο φυτό που προέρχεται από τη Μαγαδασκάρη. Έχει γερό γκρίζο κορμό με μακριά λογχωτά φύλλα που κλίνουν προς τα κάτω, συνήθως σκούρα πράσινα ενώ σε κάποιες ποικιλίες το χρώμα είναι πιο ανοικτό πράσινο ή έχει κόκκινες ρίγες στην άκρη των φύλλων της.
Η δράκαινα είναι φυτό αργής ανάπτυξης που επιβιώνει εύκολα σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς αρκεί να μην έχει παγωνιά. Χρειάζεται αρκετό φως για την ανάπτυξη της, όχι όμως απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ηλίου που καίει τα φύλλα της. Χρειάζεται λίγο αλλά τακτικό πότισμα σε ελαφρύ χώμα με μεγάλη περιεκτικότητα τύρφης και πολύ καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται επίσης αρκετά υγρή ατμόσφαιρα και αραιά και που να πλένετε τα φύλλα της. Τον χειμώνα που η ατμόσφαιρα είναι ξηρή λόγο της θέρμανσης, ψεκάστε τα φύλλα της. Πολύ καλή λύση είναι να βάλετε σε μία γωνία της γλάστρας, μακριά από τον κορμό του φυτού, ένα ή δύο παγάκια που θα τα αφήσετε να λιώσουν έτσι ώστε και πάλι το φυτό να απορροφήσει την υγρασία τους. Όταν οι συνθήκες ανάπτυξής της δεν είναι καλές, θα αρχίσουν να ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων της, το οποίο οφείλεται σε έλλειψη νερού ή πολύ αλκαλικό χώμα. Αφαιρείτε τα κίτρινα φύλλα και λιπαίνετε αν και δεν είναι απαραίτητο την άνοιξη.
Αν ξεραθούν όλα τα φύλλα της μην τρομάξετε γιατί το φυτό σας μπορεί να επιζήσει, γιατί συνήθως καταστρέφονται μόνο τα φύλλα του και όχι ο κορμός ή οι ρίζες του. Σε αυτή την περίπτωση κόψτε τον κορμό σε όσο ύψος είναι μαλακός και περιμένετε μέχρι να δείτε καινούργια μάτια να φυτρώνουν στο πλάι του κορμού, εκεί ακριβώς που κλαδέψατε.
Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα πράσινα ή ανθοφόρα φυτά χαμηλότερα σε ύψος ώστε να έχει χώρο να απλώσει η δράκαινα τα φύλλα της.




Φεβρουάριος

Κηπουρική του μήνα:

Προστατεύουμε τα φυτά μας από το πολύ κρύο ώστε να μην καούν, καλύπτοντάς τα με ειδικά πανιά παγοπροστασίας. Σκαλίζουμε το χώμα καλά ώστε να απορροφά το νερό της βροχής. Εαν δεν βρέχει ποτίζουμε νωρίς το πρωί. Τα καινούργια φυτά που αγοράζουμε τα διατηρούμε όσο πιο πολύ ζεστά μπορούμε μέχρι να περάσουν το σοκ της μεταφύτευσης και να συνηθίσουν την διαφορά θερμοκρασίας του σπιτιού μας από το φυτώριο.
Λόγο του ότι από τον άλλο μηνα ξεκινάει η ανθοφορία κλαδεύουμε τα φυτά μας και ξεκινάμε την λίπανση ούτος ώστε να βοηθήσουμε τα φυτά μας να δυναμώσουν. Προσοχή, δεν κλαδεύουμε φυτά και θάμνους που έχουν Ανοιξιάτικη ανθοφορία γιατί τα μπουμπούκια τους είναι ήδη σχηματισμένα. Αντιθέτως κλαδεύουμε τα φυτά που ανθίζουν το Καλοκαίρι (γιασεμί, αγιόκλημα, αγγελική, μπουκαμβίλια, μηλιές, αχλαδιές, κληματαριές, ροδακινιές, κερασιές και όλα τα εσπεριδοειδή), αφαιρούμε πρώτα τα σπασμένα και ξερά βλαστάρια και μετά ορισμένα κλαδιά κυρίως στο κέντρο ώστε να αερίζονται καλά και να φτάνει παντού ο ήλιος. Τα ξερά φύλλα που κόψαμε τα βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης ώστε να απομονώσουμε τα μικρόβια και τις εστίες μολύνσεων από τα έντομα. Αν έχουν εμφανιστεί μυρμήγκια ρίχνουμε ξύδι ή ταλκ. Το ξύδι εξαφανίζει τα ζιζάνια αλλά λόγο του ότι αλλάζει την αλκαλικότητα του εδάφους το χρησιμοποιούμε με μέτρο.
Μετά από κάθε κλάδεμα καθαρίζουμε καλά και λαδώνουμε τα εργαλέια μας ώστε να τα διατηρήσουμε σαν καινούργια. Τα πιατάκια και τα στηρίγματα των φυτών μας τα καθαρίζουμε καλά για να φύγουν τα έντομα που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Πριν αρχίσουμε να φυτεύουμε τα καινούργια μας φυτά και εφόσον έχουν σταματήσει οι βροχές σκάβουμε ελαφρά το χώμα και προσθέτουμε λίπασμα ή κοπριά ώστε να διοχετεύσουμε τα θρεπτικά συστατικά στο χώμα.

Φύτευση του μήνα:

 Ξεκινάμε να φυτεύουμε τους σπόρους μας σε εξωτερικό χώρο από (παντζάρια, αγκινάρες, κουκιά, φασόλια, σπαράγγια και πατάτες), μέσα σε ένα σπορείο φυτεύουμε (βασιλικό, ντομάτα, πιπεριά, πράσο, πετούνια, ετήσιο γαρύφαλλο και μελιτζάνα). Όταν τα φυτά μας σχηματιστούν τα μεταφέρουμε σε ατομικά γλαστράκια.
Όσο αφορά τους σπόρους λαχανικών σκάβουμε με το δάχτυλό μας ένα μικρό λακκάκι και ρίχνουμε 2-3 σπόρους. Εφόσον τώρα έχουμε σπορόφυτα ανοίγουμε πιο μεγάλο λάκκο, αφαιρούμε προσεκτικά το φυτό και το τοποθετούμε στο χώμα πιέζοντάς το καλά. Όταν οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες φτάσουν το μισό  μέτρο περίπου τις στηρίζουμε. Μεταφυτεύουμε μαρούλια, κρεμμύδια και σκόρδα σε εξωτερικό χώρο ρίχνοντας ειδικό λίπασμα.
Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτεύσουμε τους σπόρους που θα μεταφυτευθούν τον Απρίλιο, όπως επίσης και τους ανοιξιάτικους βολβούς (μιγκέ, δισέντρα, λίλιουμ κτλ). Στο τέλος του μήνα φυτεύουμε θάμνους και δένδρα που ανθίζουν νωρίς την Άνοιξη (κουτσουπιές, αμυγδαλιές, μανόλιες κτλ)

Άνθιση του μήνα:

 Έτοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: (ο αρακάς, τα καρότα, τα αντίδια, το σπανάκι, το σέλινο, το σέσκουλο, τα κουνουπίδια, τα μπρόκολα, τα ραπανάκια, τα λάχανα, τα ραδίκια και η  ρόκα). Στα μέσα του μήνα θα αρχίσουν να ανθίζουν τα φυτα που είχαμε φυτέψει το Φθινόπωρο (νάρκισσοι, φρέζιες, υάκινθοι κτλ).