Κλαδεύουμε τα φυτά μας που έχουν μεγαλώσει άνισα και
ξεκινάμε την σταδιακή λίπανση ούτος ώστε να βοηθήσουμε τα φυτά μας να
δυναμώσουν. Αποφεύγουμε να κάνουμε μεταφυτεύσεις γλαστρών στα φυτά που
βρίσκονται σε ανθοφορία. Ξεκινάμε σιγά σιγά να βγάζουμε στο μπαλκόνι τις γλάστρες
που είχαμε στους εσωτερικούς χώρους.
Ξεχορταριάζουμε τον κήπο ούτως ώστε τα νέα φυτά να βρουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν. Ξεπλένουμε καλά τα φυτά μας με το λάστιχο
ώστε να διώξουμε τυχόν αβγά εντόμων που έχουν συγκεντρωθεί στα φύλλα. Ελέγχουμε
τακτικά τα φυτά μας για μελίγκρα γιατί είναι η εποχή εμφάνισης της. Κλαδεύουμε
τις πολυετείς πόες ακόμη και αν είναι ανθισμένες ώστε να δυναμώσουν. Κλαδεύουμε
τις τριανταφυλλιές, το γιασεμί και τον κισσό ώστε να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.
Ρυθμίζουμε το αυτόματο πότισμα στα βορινά μπαλκόνια να
ποτίζει κάθε 5 ημέρες, ενώ στα μεσημβρινά που τα βλέπει πολύ ο ήλιος κάθε 3
ημέρες.
Ελέγχουμε το αυτόματο πότισμα του γκαζόν ώστε να μην έχει
ξερυθμιστεί, ελέγχουμε επίσης τα φίλτρα να μην έχουν πιάσει σκουπιδάκια και
χώμα. Ένας τρόπος να ρίξουμε λίπασμα στο γκαζόν μας είναι: με μικρές χούφτες (με
γάντια πάντα) σαν να σπέρνουμε. Αφού ρωτήσουμε πρώτα έναν γεωπόνο για το είδος του
γκαζόν που έχουμε ώστε να μας δώσει το σωστό λίπασμα, η αναλογία είναι: για 1
στρέμμα χρειαζόμαστε περίπου 25 κιλά λίπασμα. Υπάρχει επίσης και λίπασμα ταχείας
δράσης όπου το ρίχνουμε κάθε 2 μήνες.
Προμηθευόμαστε λίπασμα complesal (μπλε κόκκους) και το απλώνουμε στην γλάστρα ή στο έδαφος, 15-20
κόκκους ανά φυτό με ΠΡΟΣΟΧΗ όμως να
μην πέσει στα φύλλα και να μην ακουμπάει τον κορμό. Αμέσως μετά ποτίζουμε καλά
για να το απορροφήσει.
Φύτευση του μήνα:
Αν ο καιρός ήταν
πολύ βροχερός αποφεύγουμε να φυτεύουμε σπόρους στην γη για να μην σαπίσουν, τους
φυτεύουμε σε γλαστράκια. Φυτεύουμε τους πρώτους σπόρους σε καλαμπόκι και
κολοκύθια και μεταφυτεύουμε τα μαρούλια, τα κρεμμύδια και το σκόρδο στον κήπο.
Για να έχουμε πάντα σπίτι μας ωραία σαλάτα φυτεύουμε ρίζες
μαρουλιού σε ζαρντινιέρα ή γλάστρα σε απόσταση 20 εκατοστών μεταξύ τους και
φροντίζουμε το χώμα να είναι πάντα υγρό.
Πριν από κάθε μεταφύτευση ρίχνουμε μια στρώση χαλίκι ή
περλίτη κάτω κάτω στην γλάστρα ούτως ώστε να γίνεται σωστή αποστράγγιση. Ένας
καλός τρόπος για να εντοπίσουμε τα ζιζάνια είναι: ανάμεσα στα φυτά που
μεταφυτεύσαμε να ρίξουμε λίγο άχυρο και κομπόστ. Στα φυτά που φυτεύουμε νωρίς
καλό θα είναι να ρίξουμε λίγο (μικρές ποσότητες) αζωτούχο λίπασμα ειδικά αν το
χώμα είναι ακόμη κρύο.
Όσο αφορά τα λουλούδια, καλή εποχή για φύτευση είναι για τα
γαρίφαλλα, κατιφές, καλεντούλα, πετούνια και σκυλάκι. Βάζουμε τα πρώτα
γλαστράκια με πιπεριά, πράσο, μελιτζάνα και πεπόνι στο θερμό σπορείο. Τελειώνοντας
κάνουμε μια δεύτερη φύτευση σε φυτά ταχείας ωρίμανσης (σινάπι, παντζάρια,
κρεμμύδια και ραπανάκια).
Άνθιση του μήνα:
Αυτή την εποχή ανθισμένα και
πανέμορφα είναι οι χρωματιστές βερβένες, τα γεράνια, οι νεραγκούλες, τα
γκαζάνια και τα γαρίφαλα. Στις κρεμαστές γλάστρες πολύ όμορφο θα είναι να
κάνουμε συνθέσεις μεταξύ διαφόρων χρωματιστών φυτών όπως: πρίμουλες,
νεραγκούλες, κυκλάμινα, ζουμπούλια, πανσέδες κ.τ.λ αφήνοντας πάντα ένα κενό
ανάμεσά τους ώστε να αναπνέουν και να αναπτύσσονται σωστά.
Έτοιμα για μάζεμα και φάγωμα είναι: τα αντίδια, τα κουκιά, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα λάχανα, τα σέσκουλα και οι φράουλες στα ζεστά κλίματα. Αν έχουμε
φραουλιές στο μπαλκόνι μας φροντίζουμε ώστε να μην ακουμπούν οι καρποί στο χώμα γιατί μπορεί να σαπίσουν. Οι φραουλιές χρειάζονται αρκετό νερό και σκιερά μέρη.
Τελειώνοντας αραιώνουμε τα φιντάνια που έχουν φτάσει σε
ύψος τα 5-8 εκατοστά, ώστε να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.