Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Κατηφές - Ταγέτης


Ο κατηφές ή ταγέτης είναι ένα πολύ εύκολο και όμορφο φυτό. Πρόκειται για ένα θαμνώδες, ετήσιο φυτό με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, κεραμιδί). Ο κατηφές είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί και να προσαρμοστεί σε έναν κήπο ή σε μια γλάστρα-ζαρντινιέρα προσθέτοντας μια χρωματιστή όψη στον κήπο και στην βεράντα μας. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορους τύπους χώματος και σε συνδυασμό με το πλούσιο ηλιακό φως καταλήγει στην καλύτερη ανθοφορία του. Φυτεύεται νωρίς την άνοιξη και αν ποτίζεται καλά και αφαιρούνται τα μαραμένα άνθη του, θα ανθίζει καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου.
Μην τρομάξετε γιατί όταν μεταφυτεύεται συνήθως διακόπτει την ανθοφορία του για 1-2 εβδομάδες και επανέρχεται ζωντανός με λαμπερά χρώματα. Η λίπανση βοηθά να αναπτυχθεί και να ανθίσει γρηγορότερα. Πριν τον φυτέψετε προσθέστε στο έδαφος λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο για να αναπτύξει εκτεταμένο ριζικό σύστημα. Μπορεί να κάνει μια παύση της ανθοφορίας του στις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού αλλά θα επανέλθει το φθινόπωρο. Λιπάινετε το καλοκαίρι (1 φορά τον μήνα) σκορπίζοντας το λίπασμα στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά. Όταν καλλιεργείται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, λιπαίνετε πιο συχνά (κάθε 15 ημέρες) σκορπίζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα σε κάθε φυτό πάνω και ύστερα ποτίζετε καλά. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε πολύ αζωτούχο λίπασμα γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώσουν πολύ τα φύλλα του και να μειωθούν τα άνθη του.






Πετούνια


Η πετούνια έιναι ένα πολύ όμορφο και  λαμπερό φυτό. Οι χρωματιστές πετούνιες είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθούν και να προσθέσουν μια χρωματιστή όψη στον κήπο μας. Οι πετούνιες αναπτύσσονται πολύ καλά σε χώμα με πολύ καλή αποστράγγιση και σε συνδυασμό με το πλούσιο ηλιακό φως καταλήγουν στην καλύτερη ανθοφορία τους. Όταν φυτεύονται την άνοιξη ανθίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου. Στις νότιες περιοχές που δεν έχουν μεγάλες παγωνιές μπορούν να φυτευτούν και το φθινόπωρο.
Οι πετούνιες φυτεύονται σε καλά σκαμμένο (περίπου 20-25 εκατοστά), σκαλισμένο και ανακατεμένο έδαφος με φυτευτική κομπόστα ή άλλα οργανικά υλικά. Στο έδαφος καλό είναι να προσθέσετε λίγη άμμο ώστε να αποστραγγίζει καλύτερα. Πριν φυτέψετε προσθέστε στο έδαφος λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο για να αναπτύξουν τα φυτά εκτεταμένο ριζικό σύστημα.
Η πετούνια χρειάζεται συχνό κλάδεμα και κορφολόγημα το καλοκαίρι ώστε να διατηρείται φρέσκια και λαμπερή. Με ένα καλό και κοφτερό κλαδευτήρι αφαιρείτε τα μακριά και τα ακανόνιστα κλαδιά και βλαστάρια. Λιπάινετε το καλοκαίρι (1 φορά τον μήνα) σκορπίζοντας το λίπασμα στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά. Όταν καλλιεργείτε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, λιπαίνετε πιο συχνά (κάθε 15 ημέρες) σκορπίζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα σε κάθε φυτό πάνω.





Λεβάντα - Lavandula

Η λεβάντα (επ. ονομ. lavandula) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae). Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη. Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών. Επίσης, συναντάται στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Πρόκειται για φυτό φρυγανώδες και πολύκλαδο, με όρθιους βλαστούς που φύονται από τη βάση. Είναι, συνεπώς, θάμνος, με ύψος 30 έως 80 εκατοστά. Έχει γκριζοπράσινα φύλλα, στενά ώς λογχοειδή. Οι ανθοφόροι βλαστοί καταλήγουν σε ταξιανθία τύπου στάχεος. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία και στη φαρμακευτική ως τονωτικό, αντικαταρροϊκό αλλά και στην θεραπεία νευρασθενειών. Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων. Τα αποξηραμένα λουλούδια του βοηθούν στην απομάκρυνση του σκόρου. Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό. Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και τον Γαληνό.
Η λεβάντα καλλιεργείται σε εδάφη πλούσια σε ασβέστιο, καθώς αυτό βελτιώνει την ποιότητα του αιθερίου ελαίου της και βοηθά την ανάπτυξη του φυτού. Το έδαφος καλλιέργειας πρέπει να είναι ελαφρύ και χαλικώδες, γι' αυτό και το φυτό προσφέρεται για καλλιέργεια σε εκτάσεις ακατάλληλες για άλλου τύπου καλλιέργειες. Δεν αγαπά, επίσης, ιδιαίτερα την υγρασία, αλλά ούτε και την ολοσχερή ξηρασία. Σήμερα καλλιεργείται στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία και αρκετές χώρες της Βόρειας Αφρικής. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Αρκαδία, την Κεφαλληνία, τις Σέρρες την Κομοτηνή και τη Σαμοθράκη.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, μοσχεύματα και παραφυάδες. Η συλλογή γίνεται κατά το στάδιο πλήρους ανθοφορίας, οπότε και μπορεί να ληφθεί η μέγιστη ποσότητα (και ποιότητα) αιθερίου ελαίου.



Γαρδένια

Η γαρδένια είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών της τάξης των Ερυθροδανωδών. Υπάρχουν 250 περίπου είδη που είναι αειθαλείς θάμνοι και μικρά δέντρα. Προέρχεται από την Αφρική και την Ασία. Τα περισσότερα είδη καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά, κυρίως για τα μεγάλα άνθη με τη θαυμάσια μυρωδιά τους.

Το γνωστότερο είδος είναι η Γαρδένια η ιασμινοειδής (Gardenia jasminoides) ή κοινή γαρδένια.

Θάμνος που φτάνει το 1,5 μέτρο ύψος με πλούσιο φύλλωμα που αποτελείται από ωραία στρογγυλά ή λογχοειδή λαμπερά πράσινα φύλλα και μεγάλα συνήθως διπλά , λευκά , ελαφρώς κηρώδη άνθη με το έξοχο άρωμα τους. Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική και είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά καλλωπιστικά φυτά. Ανήκει στα οξύφυλλα φυτά (καμέλια, ορτανσία, αζαλέα) και δεν ευδοκιμεί σε ασβεστώδες έδαφος, αλλά σε ελαφρώς όξινο. Το καλύτερο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα.

Καλλιεργείται σε γλάστρες και θερμοκήπια, όπου μπορεί να παράγει λουλούδια όλο το χρόνο. Σε φυσικό περιβάλλον ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης και ως στις αρχές του φθινοπώρου.

Η γαρδένια είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό. Είναι κατάλληλη κυρίως για παραθαλάσσιες περιοχές. Το χειμώνα δεν αντέχει το ψύχος και θέλει προστασία , ενώ όταν ο καιρός δεν είναι ψυχρός διατηρείται όλο το χρόνο. Η πιο καλή θερμοκρασία για το φυτό είναι οι 10°-13° C βαθμοί. Ο χώρος πρέπει να είναι απάνεμος, φωτεινός και να υπάρχει καλός αερισμός. Το καλοκαίρι δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και πρέπει να τοποθετείται σε σκιερό μέρος. Διατηρείται και σε μερική έκθεση στον ήλιο αρκεί να υπάρχει αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Για τη διατήρηση της γαρδένιας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Τα φύλλα της πρέπει να ραντίζονται τακτικά και να ξεπλένονται από τις σκόνες νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Πρέπει να ποτίζεται συχνότερα το καλοκαίρι και πολύ λίγο το χειμώνα. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να βλάψει το φυτό. Καλό είναι να γίνεται λίπανση με κατάλληλο λίπασμα ενώ απαραίτητος είναι ο σίδηρος σε μορφή λιπάσματος ή μπορεί να τοποθετείται στο χώμα κάποιο σιδερένιο αντικείμενο που να σκουριάζει. Δεν πρέπει πάντως να γίνεται υπερβολική χρήση λιπασμάτων. Το νερό που ποτίζεται δεν πρέπει να περιέχει πολλά άλατα. Το φυτό είναι πολύ ευάλωτο στις απότομες αλλαγές περιβάλλοντος και στις μετακινήσεις (πτώση μπουμπουκιών, φύλλων και ξήρανση φυτού). Η αλλαγή γλάστρας πρέπει να γίνεται κάθε 2 χρόνια. Παραδοσιακά προτιμάται η τενεκεδένια γλάστρα.

Η γαρδένια πολλαπλασιάζεται με φυλλώδη μοσχεύματα που έχουν 4 φύλλα και 10 εκατοστά μήκος και παίρνονται από σκληραγωγημένες γαρδένιες που λέγονται μάνες. Τα φυτεμένα μοσχεύματα σκεπάζονται με γυάλινα ποτήρια. Η υγρασία του χώματος και της ατμόσφαιρας είναι απαραίτητη . Αφού βγουν οι πρώτες μικρές ρίζες γίνεται η μεταφύτευση σε μικρά γλαστράκια. Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται σε μεγαλύτερες γλάστρες, αφού όμως οι ρίζες πρώτα αναπτυχθούν και πιάσουν όλο το χώρο στα γλαστράκια.

Η γαρδένια μπορεί να προσβληθεί από πολλές ασθένειες που μπορούν να της προξενήσουν ζημίες φυτό εκτός αν τα προλάβουμε. Οι πιο σύνηθες και βλαβερές είναι τα κοκκοειδή, οι ψείρες, ο τετράνυχος , ο θρίπας και ο αλευρώδης. Αν παρατηρήσετε ζαρωμένα φύλλα τότε πολύ πιθανά έχει προσβληθεί από:  κοκκοειδή  ή ψευδόκοκκο. Όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός τότε και ο τετράνυχος μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά. Αν παρατηρήσετε ξαφνική πτώση των μπουμπουκιών τότε το πιο πιθανό είναι να έχει προσβληθεί από αφίδες και θρίπες που τα απομυζούν. Ελέγχετε συχνά το φυτό και ψεκάζετε με ειδικά σκευάσματα που θα προμηθευτείτε.